KORKUNÇ TABLO!

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, son dönemde hem ülkemizde hem de dünyada aşı karşıtlığının ivme kazandığını belirterek, “Açıkça ifade etmek gerekir ki; halk sağlığının sürdürülebilirliği tehdit altındadır. Sayısal veriler de tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde; 2011 yılında aşı reddi 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91, 2017 verilerine göre 23 binin üzerinde olurken, bugün geldiğimiz noktada ise 40 binlerin üzerindedir.” dedi.

KORKUNÇ TABLO!

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, son dönemde hem ülkemizde hem de dünyada aşı karşıtlığının ivme kazandığını belirterek, “Açıkça ifade etmek gerekir ki; halk sağlığının sürdürülebilirliği tehdit altındadır. Sayısal veriler de tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde; 2011 yılında aşı reddi 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91, 2017 verilerine göre 23 binin üzerinde olurken, bugün geldiğimiz noktada ise 40 binlerin üzerindedir.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mayıs 2019 Çarşamba 08:11
KORKUNÇ TABLO!

14 Mayıs Eczacılık Günü, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Edirne Eczacılar Odası Üyeleri ve Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, özellikle anne ve bebek ürünlerinin internetten alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. İnternetten pek çok şey alabilirsiniz, ancak anne ve bebek ürünlerini internetten almayın; ilacınızı, ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın.” ifadelerini kullandı.

“TOPLUM SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR”

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, bu yılki temanın ‘Anne ve Bebek Dostu Eczane’ olarak belirlendiğini belirterek, “Toplum sağlığını ve kamu yararını her şeyin üstünde tutan sağlık çalışanları olarak hastalarımızın daha iyi bir sağlığa ulaşmaları, her zaman öncelikli hedeflerimizden olmuştur. Ne yazık ki; son dönemlerde tarafımızca asla kabul edilmeyecek uygulamalara üzülerek şahitlik ediyoruz. Bugüne dek eczanelerde, eczacı danışmanlığında halkımıza sunulan ürünlerin, eczane dışında satılmaya başladığını;  ticari kaygılar ile hareket edildiğini, toplum sağlığının hiçe sayıldığını görüyoruz. Bu tarz plansızca atılan adımların toplum sağlığı açısından geri dönüşü olmayan ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceği uyarımızı yineliyoruz. Sağlık gibi hassas bir konuda reklamın ve pazarlama gücünün değil, sağlık çalışanlarının bilgi ve deneyimin önemini vurguluyoruz. O nedenle de sizlerin aracılığıyla tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. İnternetten pek çok şey alabilirsiniz, ancak anne ve bebek ürünlerini internetten almayın; ilacınızı, ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın. Bu ürünleri bebeğinizin ve sizin hak ettiği şekilde, en güvenilir yer olan eczanelerden, bu konuda kapsamlı bir eğitim görmüş eczacınızın danışmanlığında alın.” dedi.

“HALK DÜŞMANLIĞIDIR, BİLİM DÜŞMANLIĞIDIR”

Aşı karşıtlığının son dönemlerde ivme kazandığını ifade eden Kes, “Aşılara, aşıların içeriğine ilişkin bilimsel dayanağı olmayan söylemler, her yerde karşımıza çıkıyor. Aşılama ile önlenebilir hastalıklara ilişkin salgın riski, günden güne artmaktadır. Açıkça ifade etmek gerekir ki, halk sağlığının sürdürülebilirliği tehdit altındadır. Sayısal veriler de tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde; 2011 yılında aşı reddi 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91, 2017 verilerine göre 23 binin üzerinde olurken, bugün geldiğimiz noktada ise 40 binlerin üzerindedir. Bu oldukça vahim ve halk sağlığı açısından, geleceğimiz açısından kabul edilemez bir tablodur. Ülkemizde, tüm dünyada en gelişmiş ve kapsamlı aşılama politikalardan biri uygulanmaktadır. Biz eczacılar da o ulusal aşılama politikalarının başarıya ulaşabilmesi ve sürdürülebilir olması için sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz. Aşıların savunuculuğunu yapıyor, aşı ile ilgili doğru bilgilendirme yapıyor, aşıların güvenilir bir şekilde temini gerçekleştirmek adına çalışmalar yürüyor; danışanlarımıza aşı ile ilgili tavsiye ve hatırlatmalarda bulunuyoruz. Bir kez da vurgulamak isteriz, aşıların güvenilir ya da gerekli olup olmadığı tartışmaya açık bir konu değildir. Etkinliği kanıtlanmış olan aşıları tartışmaya açmaya çalışmak, halkı yanlış yönlendirmek abeste iştigaldir ve açıkça söylemek gerekir ki; halk düşmanlığıdır, bilim düşmanlığıdır, bu ülkenin geleceğine yapabilecek en kötü şeylerdir. Aşı olmayan her çocuğun diğer çocuklara ve dolayısıyla ülkemizin geleceğini tehlikeye attığı asla unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.