MECLİSTE KADIN EGEMENLİĞİ

Edirne Belediye Meclisi’nin dün gerçekleştirilen toplantısında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümü nedeniyle Meclis Başkanlığı görevini, Başkanvekili Filiz Gencan Akın’a tebliğ etti. Başkan Gürkan’ın bu davranışı sonucu, toplantıda divanın tamamı kadınlardan oluştu.

MECLİSTE KADIN EGEMENLİĞİ

Edirne Belediye Meclisi’nin dün gerçekleştirilen toplantısında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümü nedeniyle Meclis Başkanlığı görevini, Başkanvekili Filiz Gencan Akın’a tebliğ etti. Başkan Gürkan’ın bu davranışı sonucu, toplantıda divanın tamamı kadınlardan oluştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Aralık 2019 Perşembe 06:21
MECLİSTE KADIN EGEMENLİĞİ

Edirne Belediyesi’nin aralık ayı olağan toplantısı, dün Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin açılışında bir konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesi ve Dünya Kadın Hakları Günü münasebetiyle Meclis Başkanlığı görevini, Başkanvekili Filiz Gencan Akın’a bıraktı. Akın tarafından yönetilen mecliste; 3’ü gündem, 4’ü gündemdışı olmak üzere toplam 7 madde görüşülerek karara bağlandı.

GÜRKAN: “TÜM KADIN MECLİS ÜYELERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM”

Toplantının açılışında konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “5 Aralık 1934’te TBMM’nin çıkartmış olduğu kanunla, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildi. Aslında baktığınızda 1934’ten daha 4 yıl önce Türk kadınına yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkı veriliyor. Yine bu kanunda 1 yıl sonra yapılan TBMM seçimlerinde de Türkiye’nin çeşitli illerinden 18 kadınımız ilk kez Cumhuriyet döneminde milletvekili olarak parlamentoya girme hakkı kazanıyorlar. Bunlardan birisi de gururla söylüyoruz Edirne ilinden Doktor Fatma Şakir Memik. Cumhuriyet’in ilk 18 kadın milletvekilinden biri olarak parlamentoya giriyor ve mecliste Türk kadınını temsil etme hakkı kazanıyor.  Edirne Belediyesi olarak geçtiğimiz dönem bu konuda birçok çalışma yaptık. Bu dönemde de gururla söylüyorum ki; kadın haklarıyla ilgili tüm çalışmaları büyük bir gönüllülükle yerine getiriyor kadın meclis üyelerimiz. Tümünü tebrik ediyorum, kutluyorum.” dedi.

GÜRKAN: “ÜLKEMİZDEKİ BU AYIP ARTIK KALKMALI”

Geçtiğimiz gün Ordu’da bıçaklanarak öldürülen 20 yaşındaki Ceren Özdemir’le ilgili de konuşan Başkan Gürkan, “Ülkemizde maalesef son birkaç yıldır kadın cinayetleri, şiddeti artmakta. Bu sabah da Ordu’da gencecik bir üniversite öğrencisi kızımızın ölüm haberini aldık. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Gerek hükümetin, gerek parlamentonun, gerekse de yerel inisiyatifler olarak bizlerin aldığı kararlarla ülkemizdeki bu ayıbı kaldıracağımıza da yürekten inanıyorum. Hiçbir canlıya şiddet savunulacak bir şey değil.” ifadelerini kullandı.  

GÜRKAN: “İNŞALLAH EN KISA SÜREDE YAKALANACAK”

Henüz belirlenmeyen bir sıvıyla 2 kadını yaralayan şahısla ilgili de konuşan Başkan Gürkan, “Edirne’mizde son birkaç gündür maalesef bir meczup birkaç kızımızın yüzüne bir şeyler atmak suretiyle rahatsız etti. Çok şükür Emniyet Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde, bu atılan sıvının Sinkov tarzı bir sıvının sulandırılmışı olduğunu, herhangi bir yaşamsal risk içermediğini söylediler. Emniyetimiz, olayın ilk anından bu yana bu şahsı yakalama çabalarını sürdürüyor. Edirnelilerde de bu konuda çok hassasiyet var. Elbette ki Edirne’ye yakışmayan bir görüntü ama hiçbir yere yakışmayan bir görüntü. Fakat maalesef toplumlarda zaman zaman bu gibi şeyleri yaşıyoruz. Umuyorum ki; Emniyet güçlerimiz kısa sürede bu kişiyi yakalayarak adaletin önüne çıkaracaktır.” şeklinde konuştu. Başkan Gürkan konuşmasının ardından Meclis Başkanlığı görevini Başkanvekili Filiz Gencan Akın’a tebliğ etti.

AKIN: “BU DAVRANIŞ ÇOK DEĞERLİ VE CESARET VERİCİ”

Meclis Başkanlığı için kürsüye gelen Filiz Gencan Akın ise Başkan Gürkan’a bu davranışından dolayı teşekkür ederek yaptığı konuşmada, “Bugün Edirne Belediye Meclisindeki bu görüntü tüm kadınlarımız için çok değerli ve cesaret verici. Demokrasinin bireylere tanıdığı en temel hak olan seçme ve seçilme hakkı, tüm Dünya kadınları için zorlu bir mücadelenin sonunda kazanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak çok şanslıyız ki; ülkemizin kurucu lideri, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden önce Türk kadınlarına bu hakkın tanınmasında öncülük etmiş; kadın-erkek her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmış, kadınların verdiği mücadeleye her zaman destek olmuştur. Dönemin tüm zorluklarına rağmen onurlu mücadeleleri için Kurtuluş Savaşının kahraman kadınlarına, kadın örgütleri üyelerine teşekkür ediyoruz. Türk kadını için daha aydınlık günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.