SENDİKALAR, SOKAĞA İNDİ

Birleşik Kamu İş Sendikası ve Eğitim İş Sendikası üyeleri Saraçlar Caddesinde açıklama yaparak, kamu çalışanlarının maaşlarında acilen iyileştirme yapılması gerektiği bildirildi.

SENDİKALAR, SOKAĞA İNDİ

Birleşik Kamu İş Sendikası ve Eğitim İş Sendikası üyeleri Saraçlar Caddesinde açıklama yaparak, kamu çalışanlarının maaşlarında acilen iyileştirme yapılması gerektiği bildirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Aralık 2021 Perşembe 06:30
SENDİKALAR, SOKAĞA İNDİ

Dün Saraçlar caddesinde toplanan Birleşik kamu İş Sendikası ve Eğitim İş Sendikası üyesi memurlar, hak arayışı için basın açıklaması yaptı. Eğitim İş Sendikası Edirne Şubesi Başkanı Murat Akçay, burada okuduğu basın bildirisinde, AKP Hükümeti ile Memur-Sen arasında imzalanan, 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşmesinde Kamu emekçilerine ve emeklilere  2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı verildiğini hatırlatarak, ancak yıl bitmeden 2 yıllık zamların çoktan eridiğini dile getirdi. Akçay, açıklamasına şöyle devam etti:

“Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı tamamen çarpıtmadır. AKP iktidarı, ülkedeki ekonominin kötüye gidişinin faturasını kamu emekçilerine ve yurttaşlara borç, zam, faiz ve enflasyon olarak yansıtmaktadır. Kamu emekçileri ve emekliler, işsizliğe ve açlığa sürüklenmektedir. Yoksullar daha yoksul; zenginler daha zengin olmaktadır.  TÜİK'e göre Kasım ayı enflasyonu % 3,51; yıllık enflasyon ise % 21,31 olarak gerçekleşmiştir. Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre; Gıda fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 78,4 gibi oldukça yüksek oranlı bir artış gerçekleşmiştir.  Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 652 liraya , Yoksulluk sınırı ise 13 bin 598 liraya yükselmiştir.

Kamu emekçilerini toplu sözleşmelerde yüzdelik zam köleliğine mahkum edenler bugünkü enflasyon karşısında çaresizlik içerisindedir. Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik krizler sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış, yoksulluk emekçilerin artık tükenmesine neden olmuştur.”

KISIK SESLE SARAYLARDAN DEĞİL GÜR SESİMİZLE ALANLARDAN HAYKIRIYORUZ

Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Mehmet Koç ise Saraçlar Caddesinde okuduğu bildiride şunlara yer verdi:

“Siyasi İktidar ekonomik krizin yükünü tamamen emekçilerin sırtına yıkan, gelir adaletsizliğini derinleştiren ve yoksullaşmayı artıran politikalar yürütmeye devam etmektedir. Ağustos 2021’de yandaş sendikayla imzalanan sözde toplu sözleşme ile kamu emekçilerinin ve emeklilerin geleceğine el konulmuş, adeta sefalete mahkûm edilmiştir.  Hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmüş ve çarşıda pazarda kendini göstermiştir. 2022 bütçesinden; memura, dar gelirliye, esnafa, çiftçiye, emekliye, işçiye;  vergi, zam, açlık ve yoksulluk çıkmıştır. Türk Lirası hızla değer kaybederken kurdaki dalgalanmalar biz emekçilerin belini iyice bükmüştür. Bu karanlık ekonomik tablo karşısında, aylardır meydanlarda çağrıda bulunuyoruz. “Zam, Kriz, Yoksulluk; Tükeniyoruz!” diyerek peş peşe yapılan zamları, yaşadığımız ekonomik kriz ve derin yoksulluğu haykırıp, siyasi iktidarı önlemler almaya çağırıyoruz.  Ancak tüm bu çağrılarımıza ve taleplerimize yanıt verilmediği gibi her gün biraz daha yoksullaşıyoruz, emeğimiz ucuzluyor.

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam daha da imkansız hale gelmişken, iktidar sadece yandaşların özgür ve refah içinde olduğu bir ülke yaratmıştır.

Zengini daha zengin, emekçileri ise daha yoksul hale getiren bu eziyetten, eğitim emekçileri de payını en ağır biçimde almıştır. Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar yıl bitmeden erimiş, enflasyon ve artan vergi dilimi ile kamu emekçisinin alım gücü yerle bir edilmiştir. Eğitim emekçileri, daha ayın başında ayın sonunu kara kara düşünür hale gelmiştir.

Bugün burada bulunan ve iş bırakma eylemimize destek olan tüm eğitim emekçilerini Birleşik Kamu iş Konfederasyonu Bileşenlerimiz Tüm Yerel Sen ve Büro iş i de selamlıyoruz. Mücadelemizi tüm haklarımızı elde edene kadar, eğitim emekçilerine insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayana kadar sürdüreceğiz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.