“RESTORE EDİNCE Mİ AKLINIZA GELDİ?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Star Gazetesi’nde yer alan ‘Din düşmanlığında CHP-DANIŞTAY ittifakı’ başlıklı haberde yer alan iddiaları yalanladı. Başkan Gürkan, “Elektrik Fabrikası 30 yıldır şarapçılara mekan oldu. 30 yıldır, birçok belediye başkanı, kültür bakanı, kültür müdürü geldi geçti. Biz restore edince mi aklınıza geldi?” Dedi.

“RESTORE EDİNCE Mİ AKLINIZA GELDİ?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Star Gazetesi’nde yer alan ‘Din düşmanlığında CHP-DANIŞTAY ittifakı’ başlıklı haberde yer alan iddiaları yalanladı. Başkan Gürkan, “Elektrik Fabrikası 30 yıldır şarapçılara mekan oldu. 30 yıldır, birçok belediye başkanı, kültür bakanı, kültür müdürü geldi geçti. Biz restore edince mi aklınıza geldi?” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Kasım 2018 Salı 09:18
“RESTORE EDİNCE Mİ AKLINIZA GELDİ?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Star Gazetesi’nde yer alan ‘Din düşmanlığında CHP-DANIŞTAY ittifakı’ başlıklı haberde yer alan iddiaları yalanladı. Gazetenin haberinde Edirne’deki İslam Mezarlığı üzerine nikah salonu yapıldı dendiğini belirten Gürkan, “Bu doğru değil. Burası fonksiyonunu yitirmiş bir mezarlık olması nedeniyle, burada gürültülü, eğlenceli hiçbir faaliyet yapılmamakta hatta şarkılı olabilir kaygısıyla tiyatro bile oynatılmamaktadır.  Sadece konferans, seminer gibi kültürel etkinlikler ve Edirnelilerin aile bütünlüğünü sağlamak için nikah kıyılmaktadır. Edirne’de İslam Mezarlıkları koruma altındadır. Bize ne 2,5 TL teklif edildiği, ne de alternatif yerler gösterildiği doğru değildir. Bununla ilgili bir müracaat bile yoktur.” Dedi.

Kültür Bakanlığı’nın nikah salonunu kamulaştırmak istediğini aktaran Gürkan, “Kültür Bakanlığı burasını kamulaştırma kararı aldı. İsteseydim bunu siyasi malzeme olarak kullanırdım. Ey Edirneliler Kültür Bakanlığı nikah salonunuzu elinizden almak istiyor derdim. Bize 4-5 ay önce Kültür Bakanlığı kamulaştırma kararı gönderdi. Bizde buraya ihtiyacımız olduğu için kamulaştırma kararını kabul etmedik. Kültür Bakanlığı Danıştay’a kamulaştırmanın tescili için dava açtı.” Dedi.

“RECEP GÜRKAN RESTORE EDİNCE Mİ AKLINA GELİYOR?”

30 yıldır tarihi binayı alalım denmediğini, restorasyondan sonra dendiğini vurgulayan Gürkan, “Edirne Halkı’na ait bir mekanı, tarihi Elektrik Fabrikası’nı; 30 yıl metruk duran, 30 yıl tinercilere, balicilere, şarapçılara mekan olan, Edirne’de her gelenin, her geçenin, her Edirnelinin ‘Yazıktır, günahtır niye buraya bakılmıyor’ denilen yerin Recep Gürkan’ın döneminde restorasyonuna karar verilmiş ve tarihi bir bina kurtarılmış. Şimdi ben suç mu işledim, bunu restore ederek? Mademki burada bu kadar hassasiyet vardı. 30 yıldır neden restore edilmedi. 30 yıldır, birçok belediye başkanı, kültür bakanı, kültür müdürü geldi geçti. 30 yıldır; ‘Tarihi binayı alalım; burası da eski bir mezarlık alanıdır. Bu mezarlık alanını da şarapçılar, tinerciler, baliciler bunları içiyorlar’ demek hiçbir Müslüman’ın aklına gelmedi mi? Şimdi Recep Gürkan restore edince mi aklına geliyor? Yazıktır, günahtır. Bakın orada bahçe peyzajına dikkatinizi çekmek isterim.” Dedi.

Alanın eski bir mezarlık olması nedeniyle yüzde 85 yeşil alan olan bahçeye saygıdan yürüyüş yolu dahi yapılmadığını söyleyen Gürkan, elektrik fabrikasının 1929'da temel atma sırasında dönemin valisi, belediye başkanı ile müftüsünün de törende olduğunu, Fatih Sultan Mehmet'in hocası Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki’nin türbesi olması durumunda müftünün neden buna karşı çıkmadığını ifade etti.

“TÜRBESİNİ İLK BEN YAPACAĞIM”

Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Muhammed bin Kutbüddin İzniki burada defnedildiyse türbesini ben yapacağım diyen Gürkan, “Biz hem dini vecibeleri yerine getiriyoruz hem resmi hükümleri yerine getiriyoruz. Bir kez daha ve son kez, söylüyorum, Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan hepimizin çocukluğunda elinden geçtiği, okuduğu Mızraklı ilmihalin yazarı Muhammed bin Kutbüddin'in burada bilimsel bir şekilde, bu işin uzmanlarınca belirlenmiş bir yeri varsa ki yok maalesef onun mezarını, türbesini yapmaya ilk önce ben adayım, belediye başkanı olarak. Burada defin edilmişse bizim hemşehrimizdir, Edirnelidir. İzniki hazretlerinin mezar yeri tespit edildiğinde türbesini ilk ben yapacağım. Ama olmayan bir şeyi bana da kimse 'yap' diye teklifte bulunamaz.” Şeklinde konuştu.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.