SUİÇMEZ, ÜRETİCİYE SESLENEREK, “ÜRETİMDEN VAZGEÇMEYELİM” DEDİ

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde düşüşün yaşandığını belirterek, “Geçen yılın aynı ayına bu yılın aynı ayı arasında aylık bazda 200 ton bir su düşüşü var” dedi. Üretimdeki düşüşün bir çok sebebi olacağını ifade eden Suiçmez, üreticinin üretimden vazgeçmemesini istedi. Suiçmez ayrıca, buğday hasadının ardından imkanı olanların mutlaka hayvan yemi olarak kullanılmak üzere mısır gibi ürünleri ikinci ürün olarak ekmesinin gerektiğinin de altını çizdi.

SUİÇMEZ, ÜRETİCİYE SESLENEREK, “ÜRETİMDEN VAZGEÇMEYELİM” DEDİ

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde düşüşün yaşandığını belirterek, “Geçen yılın aynı ayına bu yılın aynı ayı arasında aylık bazda 200 ton bir su düşüşü var” dedi. Üretimdeki düşüşün bir çok sebebi olacağını ifade eden Suiçmez, üreticinin üretimden vazgeçmemesini istedi. Suiçmez ayrıca, buğday hasadının ardından imkanı olanların mutlaka hayvan yemi olarak kullanılmak üzere mısır gibi ürünleri ikinci ürün olarak ekmesinin gerektiğinin de altını çizdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Haziran 2022 Çarşamba 06:00
SUİÇMEZ, ÜRETİCİYE SESLENEREK, “ÜRETİMDEN VAZGEÇMEYELİM” DEDİ

SÜT ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde düşüşün yaşandığını belirterek, “Geçen yılın aynı ayına bu yılın aynı ayı arasında aylık bazda 200 ton bir su düşüşü var” dedi.

Suiçmez, gazetemize yaptığı açıklamada, ellerindeki verilere göre süt üretiminde bir düşüşün yaşandığını belirterek, “2021 yıllı Mayıs ayında 1079 ton 1 ayda Edirne Süt Üreticileri Birliği'nin üyeleri süt üretimi yapmış. Yani burada bu 1 yıl içerisinde bizim üyelerimizde bir değişiklik olmadı. Birlikten ayrılan köyümüz gibi. Üretimi bırakan köylülerimiz oldu. 2022 yılına geldiğimizde aynı ay Mayıs ayı sonu itibariyle 888 ton üretim olmuş. Yaklaşık olarak bir ayda iki yüz ton gibi bir düşüş var. Bir yılın bir sene önceki aynı aya baktığımızda 2 sene, 2021’in Mayıs ayında 1079  ton olan süt üretimi 2022’de 888 tona düşmüş” dedi.

Sür üretimindeki düşüşün birçok sebebinin olduğunu dile getiren Suiçmez, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Üretimin düşmesini sadece fiyata bağlamak bunu çok doğru olmaz. Tabii ana nedenlerinden bir tanesi fiyat. Zaman zaman yem, süt paritesini kontrol ediyoruz. Yani doğrusu bunu bizim merkez birliğimizle kontrol edemiyor. Mesela şimdi örnek verirsek Mayıs’ın 15’ine kadar süt fiyatı 5,70 liraydı,  15’inden sonra 7 buçuk lira oldu. O gün için bunu da açıklamamız vardı. Çok iyi bir fiyattı. Yani orada kaliteyi yakalanıyordu. Biz bu zamlı fiyatların ödemelerini yeni yapacağız. Mayıs ayının 15 günlük kısmının ödemesini yapacağız. O günden bugüne yemin çuvalına çuval başına en az 40 lira geldi. Bazı bazı yerlerde elli lira geldi. Yani bu ton başına bin lira gibi bir para yapar. Bu zamlar paliteyi yine bozdu. Yani yeme zam gelmesin süte de zam gelmesin. Şimdi bu sürdürülebilirlik burada sıkıntıya düşüyor. Bu tabii süte üretici bazında zam geldiğinde ister istemez burada diğer girdilere zam gelmese de market rafına da zincirleme olarak yansıyor. Yansımaması mümkün değil.

ÜRETİCİ BU YIL VERİMLERDEN OLDUKÇA UMUTLU

Şimdi güzel bir mevsim geçiriyoruz. Bu sene bakıyoruz yağış oranı çok güzel. Ben bu sene verimlerden umutluyum. Yani burada arpa üretimi olsun, buğday üretimi, ayçiçek üretimi ya bunlar hepsi bunların ikinci yan ürünleri yani buğdayın da işte kepeği, ranzmalı nihayetinde hayvan yemine gidiyor. Ayçiçeğinin küspesi hayvan yemine gidiyor. Arpa zaten direk yemlik. Bunlar da inşallah verim bol olur. Bizim bu yem sanayindeki dışa bağımlılığımız biraz daha nispeten azalır. Bitmesi mümkün değil şu pozisyonda. Bunu da kabul etmek lazım.

HAYVANCILIK YAPAN SİLAJ ÜRETİMİ YAPMALI

Azıcık iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırmamız gerekir. Biz de hayvancılar olarak mümkün mertebe kendi özellikle kaba yemi çıkarmamız lazım. Daha sene geçmedi. Senenin geçtiği falan yok daha.

Özellikle silaj nedir? Burada ana kalemimiz bizim hayvancılıkta olmazsa olmazı. Eğer silaj yapmıyorsa, ekmiyorsa bu hayvancılığı yapmaması lazım bana göre. Bu lokantayı işine benzer bu. Lokanta hayvancılığına benzer. Ben öyle diyorum ona. Üç öğün dışarıda yemek yersen, evde tencere kaynatıp kaynatmazsan istediğin kadar maaş da alsan, para da alsan oradan senin maaşından sana bir şey kalmaz. Onun için daha yaz sezonu yeni başladı. Daha Haziran ayındayız. Şimdi Arpaları biçiyoruz. Bunların yerlerini eğer mümkünse sulama varsa mutlaka silaj ekmemiz lazım. Hayvancılık yapan İkinci ürünü ekmeli.  Kaba yemin büyük açığını kapatmamız lazım kendimiz. Kaba yem açığını kesinlikle kendi imkanlarımızla kapatabiliriz. Bunu biz istersek yapabiliriz.

Edirne Merkez ve ilçelerimizi ben biliyorum, bölgemizde ikinci ürün alabiliyoruz. Bölgemiz bunun için müsait. Ama dediğim gibi işte bu fiyat istikrarı da özellikle yemde bir an önce sağlanmalı. Bu sağlanmadığı takdirde bu parite yine düşecek. Birin altına düşecek. Ve burada bu üretimde düşüş süt üretiminde düşüş burada net veridir bunlar yani burada afaki değil yani burada bizim elimizde sisteme girdiğimiz veriler arkadaşlar. Geçen yılın aynı ayına bu yılın aynı ayı arasında aylık bazda 200 ton bir su düşüşü var.

Yem sanayinden üreticisine işte ulusal süt konseyinden işte bakanlığımıza bakanlığımız, herkes elinden geleni gayreti gösteriyor. Bunu görüyoruz ama şu anda maalesef yeterli değil. Tabii dünyada da çeşitli olaylar cereyan ediyor. Bunların da bir etkisi var ama kimse kimseyi suçlama yönüne gitmesin.

Ya arkadaş hata yapabiliriz. Noksanımız vardır. Bu ülke hepimizin. Gelin hep beraber bu bir kenarından tutalım. Üretimden vazgeçmeyelim. Hemen fiyatı düşük ya da bilmem neye kızıp hayvanları ben satıyorum bilmem ne. Ya sattın ne oldu? Hayvanlardan aldığın para ya da şey bitti bu para. Ondan sonra ne yapacak? Yani biz üretmek zorundayız. Üretmek mecburiyetimiz var. Bu ülkeye karşı, bu vatana, bu insanlara karşı mecburiyetimiz var. Hükümetimiz burada bunları mutlaka bizden daha iyi düşünüyordur, planlamasını yapıyordur. Bu zor günlerin ben geçeceğinden adım gibi eminim. Bak bu işler geçecek çocuklar, göreceksiniz. Etrafımızı görüyorsunuz. Ama tek dediğim en önemli şey üretimden asla vazgeçmeyelim. Yani burada şartları zorlayalım.”

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.