TIR KUYRUKLARI BİTİYOR!

Kapıkule’de hizmete giren TIR Kuyruklarını Sonlandırma Peronu sayesinde, sınır kapısında görmeye alışkın olduğumuz TIR kuyrukları son bulacak. Peronda yapılan işlemler çerçevesinde, TIR şoförleri kuyrukta beklemek yerine tesiste dinlenebilecek ve kendilerine gelecek bilgilendirme mesajı sayesinde hareket edecekleri zamanı bilecekler.

TIR KUYRUKLARI BİTİYOR!

Kapıkule’de hizmete giren TIR Kuyruklarını Sonlandırma Peronu sayesinde, sınır kapısında görmeye alışkın olduğumuz TIR kuyrukları son bulacak. Peronda yapılan işlemler çerçevesinde, TIR şoförleri kuyrukta beklemek yerine tesiste dinlenebilecek ve kendilerine gelecek bilgilendirme mesajı sayesinde hareket edecekleri zamanı bilecekler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Nisan 2019 Cumartesi 08:18
TIR KUYRUKLARI BİTİYOR!

Dünyanın en büyük 2’nci Kara Hudut Kapısı olan Kapıkule’de bazen 20 kilometrelere varan TIR kuyrukları oluşuyor ve çeşitli mağduriyetler oluşuyordu. Hizmete giren TIR Kuyruklarını Sonlandırma Peronu sayesinde, artık bu kuyruklar son bulacak. Hizmete giren peronu inceleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, artık TIR şoförlerinin gayriinsani koşullar altında beklemek zorunda kalmayacaklarını ifade etti.

“ÇOK FAYDALI OLACAĞI KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİNE VARDIK”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, TIR kuyruklarını sonlandırmak adına geliştirdikleri sistem hakkında bilgi vererek, “Bazen 10-15 hatta 20 kilometreyi bulan TIR kuyrukları oluyordu. Bu kuyruklar neden oluyor? Öncelikle şunu görmek gerekiyor: Kapıkule, dünyadaki en büyük 2’nci kara hudut kapısı. Amerika’yla Meksika arasındaki kara hudut kapısını bir kenara bırakacak olursak, dünyada en fazla araç yoğunluğunun yaşandığı kara hudut kapısı Kapıkule’dir. Dünyanın en büyük 2’nci kara hudut kapısı olmasına rağmen yinede bizim ülkemizin ekonomisinin de, dinamizminin de bir timsalidir aslında. Burada kapasiteyi ne kadar arttırsanız da, belli miktarda kuyruk oluşuyor. Bazı dönemlerde de 22 kilometreyi bulabiliyor. Valilik olarak, Bölge Müdürlüğümüz olarak, Vali Yardımcımız Şenol Bey’le beraber, İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız ile beraber çok sayıda toplantı yaptık. Bu toplantılarda TIR kuyruklarını nasıl sonlandırabileceğimizi konuştuk. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan Edirne’ye geldiğinde de kendisiyle görüştük. Kendisinin talimatlarını alma imkanımız oldu. Daha sonra yine kendisiyle telefonla görüşme yapmak suretiyle de yine aynı şekilde TIR kuyruklarının sonlandırılması noktasında desteklerini talep ettim. TOBB Başkanımız Rifat Bey’de aynı şekilde her konuda destek olacaklarını ifade etti. Kendi aramızda yapmış olduğumuz belli fikir toplantıları neticesinde, bu peronun aslında TIR kuyruklarının sonlandırılması noktasında çok faydalı olabileceğinin fikir birliğine vardık.” dedi.

“ARTIK GAYRİİNSANİ KOŞULLAR ALTINDA BEKLEMEYECEKLER!”

Vali Canalp, TIR şoförlerinin bu sistem sayesinde gayriinsani koşullar altında beklemek zorunda kalmayacaklarını belirterek, “Başlangıçta bu yazılımın nasıl olması gerektiği konusunda çeşitli tereddütler yaşandı. Uygulamaya geçilmesi konusunda bazı sıkıntılar yaşadık. Ama her bir sıkıntıyı da aşama aşama sona erdirmek suretiyle bugün artık bu tesisi faal hale getirme imkanımız oldu. Bundan sonra TIR şoförlerimiz gayriinsani koşullar altında araçlarında sıra beklemek zorunda kalmayacaklar. TIR şoförlerimiz günün 8 saatini araç kullanmakla geçiriyorlar. Geri kalan 16 saatte mutlaka dinlenmek zorundalar. Daha fazla araç kullanmaları yasaktır. TIR kuyruğunda beklediğiniz zaman ise dinlenemiyorsunuz. Mutlaka 5 dakikada, 7 dakikada bir aracınızı çalıştırmanız gerekiyor. Gece saatlerine kaldığınız zaman uyku düzeninizi de gerçekleştirmeniz mümkün olmuyor. Bu dinlenmeden de sayılmıyor. Dolayısıyla da, TIR şoförlerimizin dinlenmeleri gerekiyor. Beklemeye alışıklar ama insani koşullar altında beklemeliler. Bizim yapmış olduğumuz bu uygulamada, şoförlerimiz insani koşullar altında tesislerde bekleyecekler. TIR şoförlerimiz, TIR kuyruğunda 5 dakikada bir 10 dakikada bir aracını hareket ettirerek beklemek yerine bu perondan bir sıra fişi alacak. Almış olduğu fişle birlikte ilerideki arzu ettiği herhangi bir tesise giderek sırasını bekleyecek. Sırasını beklerken de kendisine bilgilendirme yapılacak. O bilgilendirme neticesinde de işlemleri yapmak için hangi saatte hareket etmesi gerektiğini bilecek. Dolayısıyla da artık kuyrukta beklemek zorunda kalmayacak. Kuyruktan kaynaklanan tüm sıkıntıları da bu şekilde bertaraf etme imkanımız olacak. Bu basit ve çok pratik bir sistem. Çok yüksek maliyetleri olmayan da bir sistem. İnşallah bundan sonra insanlarımızın aklına Edirne denildiği zaman TIR kuyrukları gelmeyecek. Artık Edirne'de Kapıkule en azından TIR kuyruklarıyla anılır olmayacak.” ifadelerini kullandı.

ARTIK TIR KUYRUĞU OLMASINI BEKLEMİYORUZ”

Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapılarında da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Vali Canalp, “Hamzabeyli'yi çok daha kısa sürede TIR kuyruklarını azaltma noktasında sonuç almamız mümkün olacak. İpsala'daki çalışmalarımız da biraz daha zaman alacak öyle gözüküyor. Oralardaki TIR kuyruklarının da sona erdirilmesi hususunda çalışıyoruz. İnşallah oralarda da zaman içerisinde arzu ettiğimiz sonuçları alacağız. İnşallah bundan sonra ihracatımızın isimsiz kahramanları olan TIR şoförleri de insani koşullar altında seyahat etme ve dinlenme imkanı bulmuş olacaklar. Buranın Türkiye'de de, dünyada da adı yok. Siz nasıl adlandırırsanız o şekilde adlandırılmış olur. Bizdeki adı TIR Kuyruklarını Sonlandırma Peronu bu. Buradaki tesislerin kapasitelerine göre artık TIR kuyruğu olmasını beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“GURBETÇİLERİMİZİN SIKINTILARINI DA UNUTMUYORUZ”

Gurbetçilerin sınır kapısında yaşadıkları sıkıntılar hakkında da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Canalp, “Yaz aylarında bir de gurbetçilerimizin çektiği bir başka sıkıntımız daha var. TIR şoförlerimizin sıkıntılarını giderdik. Gurbetçilerimizin sıkıntısını asla unutuyor değiliz. Yaz aylarındaki sıkıntılarında bertaraf edilmesine yönelik belli bir çabamız var. Birkaç tane alternatif model üzerinde bunun da sonlandırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah gurbet sezonu geldiği zaman da gurbetçilerimizin Türkiye sınırları içerisinde çile çekmeden yolculuk yapma imkanı sağlayabilecek bir sistematik modelleme üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.