Turizme Hizmet Edecek

                Edirne İl Genel  Meclisi  toplantısında konuşan Turizm Komisyonu  Başkanı  Erol Açık, Sarayiçi'nde bulunan Saray Mutfakları ve çevre düzenlemesinin ihale edildiğini belirterek, "Osmanlı Saray Mutfağı  ve mutfak kültürümüzle ilgili  teşhir- turizm mekanları olarak derlendirilmesi  planlanmıştır" dedi.

Turizme Hizmet Edecek

                Edirne İl Genel  Meclisi  toplantısında konuşan Turizm Komisyonu  Başkanı  Erol Açık, Sarayiçi'nde bulunan Saray Mutfakları ve çevre düzenlemesinin ihale edildiğini belirterek, "Osmanlı Saray Mutfağı  ve mutfak kültürümüzle ilgili  teşhir- turizm mekanları olarak derlendirilmesi  planlanmıştır" dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Mart 2018 Pazartesi 11:28
Turizme Hizmet Edecek

  Şehitlere baş sağlığı dilenen konuşmaların ardından toplantıya katılan CHP Merkez İlçe Başkanı Ediz Ün burada  yaptığı konuşmada   Afrin Operasyonunda şehit olan Mehmetçiklere  Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Ün,konuşmasında daha sonra şunları kaydetti: “ Böyle acı günlerin yaşanmaması diliyorum. Üzüntülü bir günde buradayım. Türk Ulusu her türlü zorluğa Venüsbet karşı göğüs gerek yüce bir millettir. Bu zorlukların da üstesinden geleceğine inanıyorum. Rabbim güvenlik güçlerimizin yanında olsun ve kollasın.” Dedi

                Daha sonra  söz alan  İmar ve Bayındırlık Komisyonu  Başkanı  CHP Meclis üyesi Erdal Akgün içkili yer belgesi kararı hakkında açıklama yaptı Akgün konuşmasında; “ İl Genel Meclisimizin  şubat ayı  5. Birleşiminde  komisyona havale edilen  Edirne ili merkez ilesi Üyüklütatar köyü 3690 parselin  içkili yer belgesi kapsamına  alınması konulu  teklif konusunda  komisyonumuzca yapılan incelemede: İmar ve Bayındırlık komisyonumuz  adı geçen köye giderek köy yetkilileri ve başvuru sahipleriyle görüşmüş, içkili yer belgesi krokilerini incelemiş  ve uygunluğunu benimsemiştir. Belirtilen köyde tespiti yapılan bölgede asayiş konusunda olumlu  görüşler alınmıştır. İşyeri Açma ve çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin31. Maddisinde “ tespit edilen içkili yer bölgesi belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde  belediye meclisi, bu sınırların dışında İl Genel Meclisi tarafından karar şeklinde  tutanağa geçirilir ve karara adres bilgilerinin  bulunduğu tasdiklenmiş ölçekli kroki eklenir” denilmektedir. Yönetmeliğin 30 ve 31. Maddeleri kapsamında Edirne İli Merkez İlçesi  Üyüklütatar  köyü 3690 parselin içkili  yer bölgesi  kapsamına alınmasına komisyonumuzca karar verildi” dedi

                "SİVİL SAVUNMA VE TABİİ AFETLER RAPORU"

                İl Genel Meclisinde  Erikli Tuz Gölü ve  deniz arasındaki kapakların devri hakkında konuşan  Sivil Savunma  komisyonu Başkanı  Mehmet Özkök,” İl Genel Meclisinin Şubat ayı toplantısında  komisyona havale olan  Keşan İlçesi Erikli sahilinde  deniz ve Tuz Gölü arasında  bir kanal  bulunuyor.  Rüzgar yönüne ve yağış miktarına göre  hareket edilecek kapaklar  DSİ tarafından  bu kanal üzerine inşa edilmiştir. Ancak bu kapaklar güçlü yağışlarda  açılamadığından taşkınlara neden olmaktadır Bu kapakların zamanında açılması için  Erikli Sahil Güzelleştirme derneğine  devri, konusunda  komisyonumuzca yapılan inceleme sonunda . sulak alanlar  sahip oldukları özellikleri ekonomik ve ekolojik potansiyelleri  bakımından  üzerinde durulması ve korunması  gerekli alanlardır. Bu alanların yüksek biyolojik çeşitliliği  ve dinamik bir yapıya sahip  olmalarının yanı sıra  turizm gibi  faaliyetler yoluyla  ekonomik fayda ve besin sağlaması  erozyon ve taşkın kontrolü , su kalitesinin artırılması  bölge iklim stabilizasyonu  gibi büyük yararlar sağlamaktadır. Mevcut eko sistemi ve biyolojik yapıyı koruyan halkın refah seviyesini yükselten entegre sulak alanlar yönetimi çok önemli  ve üzerinde durulması gereken yeni bir kavramdır. Entegre bir yönetim için öncelikle söz konusu alanların  arazi, habitat coğrafi  ve biyolojik envanterinin  yapılması yöre  insanlarının  sosyal. Kültürel ve ekonomik yaşantılarının belirlenmesi gerekmektedir. Erikli Tuz Gölü Erikli Sahili’nin arkasında bulunuyor. Oldukça büyük bir tuz gölü olan bu göl pek çok kuşun barınma mekanıdır.Dünyada kendi kendini temizleyen üç körfezde birisi olan  Saros Körfezinin en güzel sahilinin arkasında yer alan  Erikli Tuz Gölü, doğal tuz gölü olma  niteliğine sahip olmakla  birlikte  eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Keşan İlçesi Erikli Sahilinde deniz ile Tuz Gölü arasında bir kanal bulunmaktadır. Rüzgarın yönüne ve yağış miktarına göre hareket ettirilecek kapaklar DSİ tarafından bir kanal üzerine inşa edilmiştir. Ancak bu kapaklar yoğun yağışlarda zamanında açılmadığı için taşkına yol açmaktadır. Kapakların zamanında açılması için  Erikle Sahil Güzelleştirme  Derneğine  devri soru önergesiyle  sorulmuş ancak  DSİ’nin  bir kamu kuruluşu  olması ve  bu işin asli görevleri  olması nedeniyle   Kamu görevi olan  iş ve işlemlerin bir derneğe  devredilmesi söz konusu olamaz” deniliyor.

                "SARAY MUTFAĞI RESTORASYONU"

                İl Genel Meclisi toplantısında  söz alan  Turizm Komisyonu  Başkanı  Erol Açık, İl Genel Meclisinin  Şubat ayı toplantısında gündeme gelen  ve komisyona havale olan  Sarayiçi semtinde  Osmanlı döneminden kalma  Adı Matbah-ı Amire olarak bilinen  tarihi değeri yüksek  bir eserin restorasyonu çalışmaları ne durumda olduğu  ve ne amaçla kullanılacağı  konularında  komisyonumuzca yapılan  araştırma ve inceleme sonucunda:

                "Sarayiçinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait 157 pafta 788 ada1. Parselde bulunan kültür ve Turizm  Bakanlığı’na tesisli  Edirne Yeni Sarayı  Matbah-ı Amire  ( Saray mutfakları) nın restorasyonu amacıyla  öncelikle  projelerinin sağlanması  koruma Kurulunca  onaylanması  sonrası  TBMM Genel Sekreterliği  ile Edirne Valiliği  arasında imzalanan  08.01.2009 tarihli protokol  kapsamında temin edilen  ödenek ile  restorasyon çalışmaları başlamıştır. Edirne Yeni  Sarayı  Mutfakları  restorasyonu  2013  yılı sonuna kadar  kabulünün  yapılması ile tamamlanmıştır.

                Bu eser  Edirne saraylarından  günümüze kadar ayakta kalan  az sayıda yapılardan biridir.Bu sarayın  Turizm Bakanlığı  Edirne Yeni Saray alanının ören yeri olarak  düzenlenmesi çalışmalarına  başlamış. Bu kapsamda hazırlanan ören yeri çevre düzenlemesi  projesinin  sınırları 2014  yılında  Koruma Kurulunca onaylanmıştır.

                Saray alanının mevcut kullanım şeklinin değiştirilmesini amaçlaşan çalışmalar sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı  Edirne Yeni Sarayı  yapıları teşhir turizm ve  ören yeri çevresi  düzenlemesi  işini  2015-2018 yılı yatırım  altyapı projeleri  kapsamına almış, 2015-2016  yıllarında  saray mutfakları ve Kum Kasrı Hamamı, teşhir turizm elektrik, aydınlatma  ve Makine  yapımını  gerçekleştirdikten sonra  işin ödeneğini projeleri  İl Özel İdaresine göndermiştir.  İş İl Özel idaresince 09-11-2017 günü ihale edilerek 06.12 2017  günü  yüklenici  firma  ile sözleşme imzalanmış, 04.01.2018  günü ise  yer teslimi yapılarak işe  başlanmıştır.

                İşin 30 Mart 2019 tarihinde bitirilmesi beklenmektedir. İş kapsamında  Matbah-ı Amire’nin de  bulunduğu  saray içi alanında ören yeri gezinti yolları, ziyaretçi karşılama üniteleri, otopark,wc, çevre düzenlemesi gibi  uygulamalar yapılırken  Matbah-ı Amire  binasını oluşturan 3 ana bölümün  Osmanlı Saray Mutfağı  ve mutfak kültürümüzle ilgili  teşhir- turizm mekanları olarak derlendirilmesi  planlanmıştır. Mekanda uygulanacak  çalışmalarda mekanın özelliği , konumu  öncelikle  kullanım amaçları  ve karşılanacak riskler  dikkate alınarak  tasarlanmıştır denilerek çalışmalar planlama doğrultusunda devem ediyor”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.