“BU HASRET BİZİM”

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümündü Ulu önder Atatürk’ü rahmet, minnet ve özlemle andık. Saat 09.05’de tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de iki dakika boyunca hayat durdu. Trafikte geçen araçlar durarak, sürücüler saygı duruşunda bulundu. Vatandaşlar siren sesiyle bulundukları yerde saygı duruşunda bulundu. Atanın, özlemi hepimizin ve bu özlem 10 Kasım’larda daha da büyüyerek artıyor.

“BU HASRET BİZİM”

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümündü Ulu önder Atatürk’ü rahmet, minnet ve özlemle andık. Saat 09.05’de tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de iki dakika boyunca hayat durdu. Trafikte geçen araçlar durarak, sürücüler saygı duruşunda bulundu. Vatandaşlar siren sesiyle bulundukları yerde saygı duruşunda bulundu. Atanın, özlemi hepimizin ve bu özlem 10 Kasım’larda daha da büyüyerek artıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Kasım 2021 Perşembe 06:12
“BU HASRET BİZİM”

10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete yolculuğunun 83’üncü yıl dönümünde rahmet, minnet ve  özlemle andık.

Dün ilk tören Atatürk anıtında düzenlendi. Vali Ekrem Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, anıta çelenk sundu.  Saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çalmaya başladı. Trafik akışı dururken, tören alanında ve sokaklardaki vatandaşlar siren sesleri sona erere kadar saygı duruşunda bulundu. Ardından İstiklal Marşı okunarak, anıttaki tören son buldu.

ATATÜRK ODASI ZİYARET EDİLDİ

Program, Edirne Belediye Binası'nda bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün 21-25 Aralık 1930 tarihleri arasında kaldığı ve günümüzde müze olarak kullanılan Atatürk Odası'nda devam etti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne ziyareti sırasında kaldığı, yıllardır aslına uygun olarak korunan ve halkın ziyaretine açık olan Atatürk Odası, her 10 Kasım olduğu gibi bu yıl da Edirnelilere duygu dolu anlar yaşattı. Atatürk’ün yatağı karanfiller ile kaplanırken, Edirne Belediyesi tarafından Ata’nın orijinal ölçülerine göre yaptırılan Atatürk Heykeli’nin önünde saygıyla eğilen ziyaretçiler, Ata’ya duydukları özlemi dile getirdi. Atatürk Odası, gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı.

GÖSTERİ BEĞENİYLE İZLENDİ

Heyet ardından Halk Eğitim Merkezi’ne geçti. Burada Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi Müdürlüğünce hazırlanan anma programına katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Selahattin Yayla burada yaptığı konuşmada,

Kurduğu Cumhuriyetle Başka ülkelere örnek olan Atatürk’ün tüm dünyada saygınlık kazanmış ölümsüz bir lider olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“En önemli başarısı yok olma sürecine girmiş bir milletten tam bağımsız ve milil eğemenlik ilkelerine dayanan yeni bir devlet yaratmasıdır. Dayanağı, millet olmuştur. (Bir ulus sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez) diyerek milletinden güç almış, milletine güç vermiştir.

Atatürk’ün önderliğinde atılan her adım tarihimizin en karanlık anında bize, Türk milletine hatta diğer mazlum milletlere yepleni bir hayat ve umut getirdi. Bize güç verdi ve kendimize güven duygusu verdi. Bize bağımsızlığında güvencesi olan özgürlük yoluna sağlam bir biçimde soktu.  Hayatın her aşamasında (Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir) düşüncesi hakim olmuştur.

Saldırgan ve sömüren ‘yedi düvel’e karşı verdiği savaşta tam bir kahramanlık sergilemiştir. İmkansızlıklara nasıl yaklaştığını şu sözü çok güzel ösetler (Acizler için imkansız, korkaklar için müthiş gözüken şeyler, kahramanlar için idealdir)

Atatürk bu idialini sadece savaş meydanlarında değil, hayatın her alanında gerçekleştirmeyi başarmıştır.

Eğitim, kültür, ekonomi, siyaset, sanat alanlarındaki inkılaplar, Türkiye Cumhuriyetimizin temel taşıdır. İleri görüşlülüğü, hayatı kavrayışı, sanattaki yeniliklerden açılan okullara, kadın haklarından müzeciliğe, Türk Dili ve tarih araştırmalarından aile kurumunun güçlendirilmesine kadar her alanda açıkça görülür. Dünya değişiyor, dünya gelişiyor. Değişmeyen ise onun ilericiliği, aydınlığı.”

Ardından Garnizon Komutanlığı Adına Teğmen Adem Topal bir konuşma yaptı. Teğmen Topal, Dünya Devletlerinin çağın en büyük devlet adamı kudretli bir adam ve eşsiz bir komutan olarak tabir ettiği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dömümünde kendisini özlem, minnet ve rahmetle andığımızı hatırlattı. Atatürk’ün milli mücadelede milli birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılâpçı olduğunu hatırlatan Teğmen Topal, “Bu vasıflarıyla insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna şüphe yoktur. Atatürk üstün meziyetleri sayesinde memleketini uçurumun kenarından kurtarmıştır. İçinde bulunduğu şartları değerlendirmede, engelli ortadan kaldırmadaki başarısı Atatürk’ün başka bir üstünlüğünü göstermektedir. Atatürk her şeyin bittiği zamanlarda dahi Türk milletine güvenmenin gerektiğini ispatlamış milli bir kahramandır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerini hazırladığı gösteri ilgiyle izlendi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.