Yarınlara, 'güvenle' bakacaklar

'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında, dezavantajlı grupta bulunan roman kadınlara sosyal hizmetlere erişim hakkında eğitim verildi. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından yürütülen 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında, Devecihan Kültür Merkezi'nde eğitim semineri düzenlendi.

Yarınlara, 'güvenle' bakacaklar

'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında, dezavantajlı grupta bulunan roman kadınlara sosyal hizmetlere erişim hakkında eğitim verildi. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından yürütülen 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında, Devecihan Kültür Merkezi'nde eğitim semineri düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Eylül 2017 Cuma 10:06
Yarınlara, 'güvenle' bakacaklar

    Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından yürütülen 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında, Devecihan Kültür Merkezi'nde eğitim semineri düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Nihan Ertan, dezavantajlı grupta bulunan roman kadınlara 'Kamu Hizmetlerine Erişim Eğitimi' verdi. 
     “BAKANLIĞIN HİZMET MODELLERİNDEN BAHSETTİK”
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Nihan Ertan, hizmet modelleri hakkında dezavantajlı grupların bilgilendirildiğini ifade ederek, “ Bugün burada Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında farkındalık yaratmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sunmuş olduğu hizmet modellerini anlattık. Dezavantajlı gruplarımıza seslendik. Edirne ilinde bulunan sosyoekonomik düzeyi düşük olan vatandaşlarımızdan oluşan bir gruptu. Bu vatandaşlarımıza yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın vermiş olduğu hizmet modellerini anlattık. Sosyoekonomik destekten bahsettik. Evde bakım hizmetinden bahsettik. Alo 183 hattından bahsettik. 6284 sayılı kanun kapsamında kadına şiddete yönelik tedbir kararlarından bahsettik. Şiddete maruz kalmış kadınların nerelere başvurabileceğinden bahsettik. Hangi hizmetleri alabileceğini anlattık. Sosyoekonomik destek alabilmek için hangi şartları taşımaları gerektiğini anlattık. Böyle bir söyleşi yaptık. Çünkü ben bir meslek elemanı olarak, biz ne kadar uzanmaya çalışırsak çalışalım toplumun kıyı-köşesinde kalmış kendisini ifade edemeyen, nerelere başvurması gerektiğini bilmeyen gerek şiddet mağduru, gerek sosyoekonomik yoksunluk çeken, gerek boşanma ve ya ölüm nedeniyle sosyal parçalanma yaşamış aileler mevcut bunu çok iyi biliyorum.” dedi. 
    “HER ÇOCUK KENDİ AİLESİNİN YANINDA EN İYİ ŞARTLARDA BÜYÜR”
     Her çocuğun en iyi öz ailesinin yanında büyüyeceğini vurgulayan Ertan, “Bizim için en önemli grup burada aslında çocuklar oluyor. Bizim temel hedefimiz; çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve yarınlara güzel, kendine güvenen, ayakları üzerinde durabilen, destekle bunları gerçekleştirebilen kişiler oluşmasını sağlamak amacıyla projeler yapmak ve hizmetler sunmak. Bunları anlattık vatandaşlarımıza. Çok güzel bir katılım vardı söyleşiye. Nerobet Sorular sordular, merak ettiklerini dile getirdiler, sıkıntılarından bahsettiler. Bazen sadece parayla her şeye çözüm bulunamayacağını da anlattık. Öyle aileler var ki sosyoekonomik yoksunluk çekmiyor ancak ailede psikolojik şiddet mağduru çocuk var bir şekilde. Temel noktanın aslında para olmadığını vurgulamaya çalıştık. Aile sevgisinin ve şefkatinin çok önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Şu çok önemli dedik, her çocuk kendi ailesinin yanında en iyi şartlarda büyür. Bunun başka bir koşulu yok. Ama kendi aile şartları fonksiyonelliğini yitirmişse biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak o noktada devreye girdiğimizi söyledik. Zaten psikolojik ve eğitim düzeyinde şartları iyi olan bir çocuğun sosyoekonomik destekle yarınlara hazırlayabiliyoruz. Burada temel nokta öz ailenin yanında sevgi ve şefkat görmesi. Bunu vurguladık.” şeklinde konuştu. 
“SOSYAL İMKANLARI ANLATILDI”
     Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, çalışma kapsamında dezavantajlı gruplara sosyal imkanlardan bahsedildiğini söyleyerek,“Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mali İşler Daire Başkanlığı desteğiyle 'Güvenli Yarınlar' projesini yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında yapılan çalışmalardan sepet eğitimi ve süpürge yapımı ile ilgili kursu tamamladık. Bununla ilgili yapılan diğer hizmetler yani proje kapsamında kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi konusunda böyle bir çalışmamız vardı. Biz bugün bu çalışmayı burada yaptık. Roman kadınlara konu anlatıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bu konuda bizlere destek verdiler. Dezavantajlı grupların devletin sosyal imkanlarına erişebilmeleri, sosyal alanda neler yapılabildiği anlatıldı.” dedi.
“BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR”
     Şallı, dezavantajlı grupların sosyal yardımlardan yararlanmaları noktasında bilgi eksikliği olduğunu belirterek, “Proje kapsamında romanlara iş bulma konusunda çalışmalara yürütmüş olsak da burada sosyal entegrasyon çok önemli. Maalesef dezavantajlı gruplar içerisinde bulunan roman vatandaşlarımız devletimizin sosyal yardımlarından yararlanmaları noktasında bilgi eksikliği var. Biz bu etkinlik içerisinde kamuda sosyal imkanlardan yararlanabilmeleri, sosyal imkanların neler olduğu noktasında bilgilendirme toplantısı yaptık. Bugün yüksek bir katılım oldu. Vatandaşlarımıza da faydalı olduğunu düşünüyoruz. Biz dezavantajlı grupların ihtiyaç sahibi kişilerin bu tarz çalışmalara yoğun olarak katılımlarını bekliyoruz. Sorunların çözülmesi anlamında büyük bir etki yarattığını da düşünüyoruz. Fakat süreklilik çok önemli. Bugün bunu anlatıyoruz ama ileri ki dönemlerde unutulup gidiyor. Bunun daha iyi aşamalara getirilmesiyle ilgili çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.