Cumhuriyet Kitap Eki kitap tanıtımı sayfasında kısa kısa yeni çıkan kitapların tanıtımını yapar… Birkaç sayı önce de yine böyle bir sayfada Kızım Özlem Tezcan Dertsiz’in “ALKIMIN RENKLERİ” yapıtı da tanıtıldı.

Aktarıyorum: “Özlem Tezcan Dertsiz, gökkuşağınca renkli bir kitapla merhaba diyor okura. Tasarımı özenle yapılan her bölümün farklı bir rengi var. Alkım ve ailesini sanki çok yakından tanıyor gibiyiz. Kitabın kahramanlarıyla özdeşim kurmakta hiç zorlanmayacaksınız. Meraklı, maceracı her çocuk gibi yaratıcı Alkım’ın serüvenlerini öyküler olarak da okuyabilirsiniz roman bütünlüğünde de. Diyalogların sıkça tercih edilmesi, anlatının inandırıcılığını arttırıyor. Kitabın kapısını kırmızı açıyor, mor kapatıyor, renklere bulanmak nice oyunu ve bilmeceyi davet ediyor. Metnin sonunda ‘Sen de Bir

İcat Yap’, ‘Uçurtma Yapalım’, ‘Bir Bilmecem Var’ gibi etkinliklere de yer verilmiş. Alkım ile ablası İklim’in eğlenceli serüvenleri, okurun edebiyat sevgisini çoğaltacak.”

Bu özlü tanıtım yazısının bir yerinde de kitabın kapağı yer almış.

Tanıtma yazısının başında şu bilgiler var:

 “Alkım’ın Renkleri/Özlem Tezcan Dertsiz/Resimleyen:Hasan Karaca/Yakın Kitabevi /2018/76s./8+ “

Gelelim arka kapaktaki açıklamalara:

 “Bir arkadaşım olsa, daha güzel şeyler yapabilirim, diye geçirdi içinden Alkım. Örneğin ‘Gökkuşağını elleme Makinesi’ yapabilirlerdi ya da aşagıdaki bahçede olan dut ağacında, yüksekte kalan dutları toplamak için bir ‘Duttoplar’ icat edebilirlerdi. Sabah okula giderken acele etmek zorunda olduğu için ‘Ayakkabı Bağcıklarını Bağlayıcı’ üretmek ne kadar da iyi olurdu.”

Arkadaş canlısı, meraklı, maceracı, biraz yaramaz ama sevgi dolu Alkım’ın renk renk düşleri var bu kitapta. Her renk bambaşka düşlerin, bilmecelerin, gizemli olayların kapısını açıyor. Alkım’ın renkleri, gökkuşağı kadar renkli bir okuma yolculuğu sunuyor okurlarına.

Bu durumda siz olsanız sevinmez, mutlu olmaz mısınız?

Ben hem sevindim hem mutlu oldum, hem de gurur duydum. Çok ama çok güzel bir kitap olmuş. Hey çocuklar!.. “Açın gözünüzü uyandırın kaşınızı” derdi Haminnem. Ben de size söylüyorum:”Açın gözünüzü uyandırın kaşınızı”

Çünkü bu öyküler günümüze ve çağımıza da uyarlanmış sanki. Ninelerimizin, dedelerimizin anlattıkları gibi değil.

Özlem daha öncede şiirlerinden oluşan “ATEŞ ALFABESİ”yaıtında harfleri öne almıştı. (zımba kitap) Şimdi o şiirlerinden birini aktarmak istiyorum: Alfabenin son harfine bakıyorum.

Z

zamirler şehrin içinde dönüp dururken,

 “biz” kaybolmuş herkesin gözü önünde

zenginlik, o gün unutmuş ne olduğunu

takılmış ben-egemen rüzgarların peşine

zalim avcıların düşvuran masalları

sızmasaydı eğer çocuklara kadar

zırhımı giymezdim, rüyamı çevirmezdim

üşütmezdi ellerimi zemheri de kar

zarflara koyup sakladığımız ne varsa

gülken küle dönmüş, unutulmuş zamanla

zümrüdüankanın sabırlı gölgesinde

dönüp gelmişim yine başladığım yere

zor bir yolculuğun ‘yazgı dökümü* şimdi

soruyorum aynaya en büyük zaferini

zerre kadar aşk için mi(ş) bu upuzun yol

 “bu kadar acı varken zimmetimizde**

*İlhan Kemal

**h. Deniz Ünal

Özlem Tezcan Dertsiz

 (Ateş Alfabesi) Kitabından

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.