Atatürk köylüye güvenini belirtmek ve ülkenin kalkınmasındaki değerini anlatmak için “ Köylü milletin efendisidir” demiştir.

Efendilik farklı ve imtiyazlı  bir sınıf  yaratma  anlamına gelmez. Bu  sözcükler saygı itibar gören  kesim anlamına gelir.

Atatürk’ün bu veciz sözleri  tarım kuruluşlarımızın  önünde bulunan yerlerde ,helkelerinde   yer alıyordu. Köylülerimiz Ata’nın bu kendilerine değer veren sözleriyle mutlu çok  oluyorlardı.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında  aç ve yoksul kalan tarlaları işlenmeyen köylü  milletinin kalkınması, ülkede gerekli gıdaların temini  sağlıklı bir neslin yetişmesi için  köylülerimize büyük görevler düşüyordu.

Dikkat edilirse, Cumhuriyetin ilk yıllarında  genellikle  köylü ürünlerine yönelik yatırımlar yapıldı. Şeker fabrikaları, kooperatifler köylülerimiz için üretime yönelik yatırımlardı.

Şimdi Bu tesisler özelleştirme adı altında satıldı.

Ne yazık ki  bu fabrikalar el değiştirirken  üreticilerimiz  ve onların temsilcileri seslerini çıkarmadı, Bazı bölgelerde ise bu uygulamaya alkış tuttu.

-------------------------

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR SÖZÜ KALDIRILDI

Mustafa Kemal Atatürk’ün köylülerimize duyduğu güvene yönelik veciz sözleri bazı  Çiftçi ve o alanda hizmet veren kuruluşlarımızdan  kaldırıldı.

Örneğin  Özel İdare önündeki Atatürk büstünün önünde daha önceleri  Atamızın “ Köylü Milleten Efendisidir” sözleri yer alıyordu. Bu sözler bir süre önce  silindi onun yerine Atatürk’ ün söyleyip söylemediği bilinmeyen, bir iddiaya göre de   Hazreti Muhammet’in  sözleri olduğu  iddia edilen, Atatürk adına  yazılan  “Millete Efendi  Gerekmez  Ona Hizmet eden efendidir” mealinde sözler  yazıldı.

Atatürk’ün sözlerinin neden değiştirildiği yönünde  sorumu  daha önceleri  İL Genel Meclisi üyelerimize ve kurum yöneticilerine  ilettim.  onlardan  yazının kaldırılması  konusunda  bir yanıt alamadım.

Yeni göreve gelen meclis üyelerimize de aynı soruyu soruyorum.

Özel İdare girişinde  bulunan Atatürk Büstünün önünde yazılı olan Ata’mızın “ Köylü milletin efendisidir”  yazısı neden kaldırıldı.

 Onun yerine  farklı sözler yazıldı.?

-----------------------------------

ÇİFTÇİ KURULUŞLARIMIZDA ATA’NIN SÖZÜ VAR

Edirne Özel İdare önünden Atatürk’ün  sözlerinin kaldırılmasına karşın diğer çiftçi kuruluşlarımızda  Ulu Önderin bu sözleri yerini koruyor.

O sözlerin kaldırılmasına gerek duyulmamış.

Yine  bir köylüye hizmet kurumu sayılan Özel İdare önündeki Atatürk anıtında Atatürk’ün veciz sözlerinin neden kaldırıldığı  sorumu yineliyorum.

Yetkililerden ve özellikle  bölgenin parlamentosu olarak kabul edilen İl Genel Meclisi  üyelerimizden bu konuda açıklama bekliyorum.

Başka illerde olmayan bir uygulama burada nede uygulanmıştır.

-----------------------------------

UTANILACAK DURUM

İlimizin en önemli  spor etkinliği olan, dünyada olimpiyatların ardından en eski spor organizasyonu olarak bilinen Kırkpınar günü yaklaşıyor. Kırkpınar güreşlerini izlemek amacıyla yurt içi ve yurt dışından binlerce misafir gelecek.

Geçen yıl Selimiye yanındaki kazı alanı nedeniyle gelen konukların” Burada neden düzenleme yapılmıyor. Bu görüntüler Selimiye’ye yakışmıyor ”şıklında eleştiri almıştık.

Aradan  bir yıl daha geldi.  Yurdun dört bir yöresinden gelen insanlarımız yine aynı manzara ile karşılaşacaklar. Daha önceleri yeşil alan olan yerlerin kazı alanına dönüştüğünü, bu çirkinliğin giderilmesi için ne gibi çalışma yapıldığını soracaklar.

Bizler bu soruya ne yanıt vereceğiz?

Bunlar Edirne’mizin çirkin görüntüleri.

Onun gibi yine Saraçhane Köprüsü Yalnızgöz Köprüsünün    de durumu ortada.

Bir tarihi kent olan Edirne için yapılması gereken hizmetler sadece bu kent insanı için değildir.

Tüm halkımızın ortak hizmetidir.

Bu çirkinlikler Edirne halkına mal edilemez.

Bu hizmetlerin geciktirilmesinde devletimizin de suçu olmadığını kim inkar edebilir.

Selimiye gölgesindeki bu çirkinlikler Edirne’ye gelen turistlerce görüntüleniyor. Başka illerde ve başka ülkelerde bunlar aleyhimizde kullanılıyor.

Buna kimsenin hakkı yoktur.

Edirne’deki tarihi değerler sadece bizim değil ülkemizin ortak değerleridir.

Bundan bizim utanacağımızın ötesinde bu soruna engel çıkaranların da sorumluluğu  yok mudur?.

Ülkemizin serhat şehri Edirne’nin tarihi değerlerinin çevresinin böyle çirkin göstermeye kimsenin hakkı yoktur.

Edirne Belediyemiz kazı alanı çevresine alanın nasıl olacağı görüntülerinin yanına  bu çirkinliklerin nedenlerini açıklayan bir afişi de asılmalı. Bu çirkinliğin bölgemiz yöneticilerine  mal etmek isteyenlere gerçek suçlunun belediyse olmadığını  kanıtlamalı.

Konuyu bilmeyenler faturayı Edirne belediyesine çıkarma peşinde.

----------------------------------------

PARTİLERDE FIRTINA ÖNCESİ SİSSİZLİK

Mahalli seçimler bitti. tüm partiler  başarı oranlarını kendileri değerlendirecek.

Bunun artıları ve eksilerinin nedenleri araştırılacaktır.

Edirne’de özellikle CHP,  sanırım İstanbul Belediye Başkanlığı seçimi sonrasında   Edirne ve ilçelerinde   belediye    seçimlerinde alınan sonuçları masaya yatıracaktır. 

Bu  sonuçların geçiştirilmesi  mümkün görünmemektedir.

Ülkede sosyal demokratların kalesi konumunda olan CHP son seçimlerde oy oranlarına baktığımızda büyük miktarda  inişe geçmiştir. Buna kimse kılıf aramamalı.

Ülkemizde her an mümkün olabilecek bir seçim öncesinde  bu konu  partililerin de katılımı ile enine boyuna tartışılmalı.

Yoksa bu iniş  devam ederse  CHP gelecek seçimlerde  bundan daha kötü sonuç alabilir.

Genel Merkez  yöneticilerinin bu sonuçlarda etkisi varsa o da gündeme gelmeli ( kuşkusuz bu olasılık var). Eğer olan oldu deyip herkes olanları kabullenirse  gelecek seçimlerde başarısızlığa davetiye çıkarılmış olur.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.