Evet aynen böyle söylüyor Suriyeli şair: “Kurtuluş şiirde”.. Bize biraz tuhaf gelse de görüşünü şöyle dillendirmiş ünlü şair Adonis. Ve savını şöyle açıklamış: İsveç’teki Göteborg kitap fuarının konuğu:

 “… dinsel fanatikliğin ‘Arap dünyasının yüreğini parçaladığını’, ancak kurtuluşun şiirde olduğunu söyledi. Laiklik vurgusunu yapan şair , denemeci ve ressama göre”devrim başka,, cami başka” bir şey…

Şu açıklaması da ilginç geldi bana. “Amerikalıların da Rusların da tutarlı bir vizyonu yok. Her ikisi de kendi çıkarlarıyla hareket ediyor…”

Anodis umudun şiirde olduğunu söylüyor:

 “Şiir bir çocuğun boğazını kesemez, bir insanın canına kıyıp, bir müzeyi yok edemez…”

Bir ulusu ayakta tutan en önemli unsur kültürdür. Şiir kültürün en önemli temel taşlarından biridir, sanatın bir dalı olarak.

Dünya kurulalı beri sanırım şiir hep vardı yine de ve her zaman olacak, olmalı. O da bir çok aşamalardan geçerek, bazen günün olaylarından etkilenerek bu günlere gelindi. Halk şairleri yazdı, Divan edebiyatı olarak güzellikler sergiledi. Günümüz şiirine gelindi. Her türlü kurallar topluluğu bir yana bırakılarak özgür şiir bu günlerde rağbette. Buna modern şiir de denilmekte. Bu akım garipçilerle başladı. Yön değiştirerek bu günlere ulaştı. Güç anlaşılan ve çağrışımlara elverişli bir şiir.Yadırgandı da. Bu şiiri okudum ama anlamadım, diyenler çoğaldı. Oysa bir ozan ya da düşünür, Önemli olan anlamsızlıktan anlam çıkarmaktır önemli olan diyordu. Ahmet Haşim’se “Şiirde anlam aramak eti için bülbülü öldürmeye benzer.” r diyor günümüz şairleri.. Yani bir şiiri anlasanız da anlamasanız da okuyun…

İşin daha özeti şiirsiz kalmayın her şeye rağmen, diyorum ben.

Ve işte onlardan biri: Ve biraz kafa yoralım bakalım:Kurtuluş Şiirde” mi? Gerçekten…

GÜNDEM

Yüreğimde köklenmiş uzak yol çınarı

Tek dünya tek başkentken bizim İstanbul

Kızılcık dalları kırmızı ve yeniyetme bakıyor yine

Son göründü demektir tinsel duraklardan

Ahtapot sokaklarda çelişkiler bayramı

Çeltik boylarından selam getirdim ey Gala

Bir avuç ay çiçeği vardı avucumda

Onları da dev civcivlere kaptırdım

Taşıma suyla dönünce değirmen aşka

 “Akan su pislik tutmaz”lara gündem

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.