“TARLA OLARAK KULLANILAN ŞEHİTLİKLERİMİZ VAR”

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çiftçi, Edirne il sınırları içerisinde bulunan 32 şehitlikten bazılarının tarla vasfına dönüştüğünü belirterek, “Edirne'deki 32 şehitliğin bir kısmı tarla vasfına dönmüş. Hazine buralarını satmış. Bunları Özel İdare'nin alması gerekiyor. İcara verilen yerler de var. Bunların tapusunun alınıp Özel İdare'ye verilmesi gerekiyor.” dedi.

“TARLA OLARAK KULLANILAN ŞEHİTLİKLERİMİZ VAR”

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çiftçi, Edirne il sınırları içerisinde bulunan 32 şehitlikten bazılarının tarla vasfına dönüştüğünü belirterek, “Edirne'deki 32 şehitliğin bir kısmı tarla vasfına dönmüş. Hazine buralarını satmış. Bunları Özel İdare'nin alması gerekiyor. İcara verilen yerler de var. Bunların tapusunun alınıp Özel İdare'ye verilmesi gerekiyor.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Kasım 2017 Perşembe 10:11
“TARLA OLARAK KULLANILAN ŞEHİTLİKLERİMİZ VAR”

    Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çiftçi derneğin çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak, onların kıymetli emanetlerini ve özlük haklarını takip etmek ve yavrularının eğitimlerine destek sağlamaktır. Edirne'de Cumhuriyet dönemi ve Cumhuriyet öncesi şehitliklerin gün yüzüne çıkarılmasını, bakımlarını, onarımlarını, imarlarını yapmak üzere kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Edirne'de 193 şehidimizin 46 terör konseptinde gazi olan kardeşimizin, anne, baba eş ve çocuklarından oluşan Edirne Şehit Aileleri Derneği, bugün 2167 üyesiyle büyük bir sivil toplum örgütü konumundadır.” dedi.
    “SAYIMIZIN ARTMASINI İSTEMİYORUZ” 
    Bütün sivil toplum örgütlerinde sayıların artmasıyla, gücün de arttığını belirten Çiftçi, “Bizim derneğimizde ise sayımız arttıkça sıkıntımız ve üzüntümüz artmaktadır. O nedenle biz sayının ve acıların azalmasını, birlik, beraberlik ve kardeşliğin ülkemizde hakim olmasını arzulayan bir sivil toplum örgütüyüz. Biz vatanımızdan, milletimizden, bayrağımızdan ve kardeşliğimizden asla vazgeçmeyiz. Bunu özellikle belirtmek isterim. Terör örgütlerini destekleyen, teröre destek veren terörün yanında saf tutanlarla bizim birlikte olmamız mümkün değildir. Bu söz konusu dahi olamaz. Biz birlik, beraberlik ve kardeşlikten yana olduğumuzu belirtirken, aynı coğrafyada, aynı bayrak altında, aynı vatanda birlikte yaşamayı destekleyen bir sivil toplum kuruluşuyuz. Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bütün görevlerinin yanında son dönemde Edirne'deki şehitliklerin gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapmaktadır.” dedi.
    EDİRNE İLİ SINIRLARI İÇİNDE 300 BİN ŞEHİT VAR
    Edirne'de yapılan araştırma ve incelemelerde merkez ve ilçeler dahil olmak üzere 32 şehitlik olduğunu belirlediklerini kaydeden Çiftçi, “Bu 32 şehitlikte yatan 300 bin şehidimizin bulunduğunu iki farklı kitabeden okuyarak öğrendik. Balkan Şehitliği'nde yatan Kültür Bakanlığı Şehitliği'ndeki bir kitabede Edirne'de 300 bin şehidin olduğu ifade ediliyor. Yine Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan, Edirne Asker Hastanesi bahçesinde yer alan Çeşmenin kitabesinde de Edirne'de 300 bin şehidin olduğu ifade edilmektedir. Biz şehitlerimizin isimlerini, hangi şehitliklerde yattıklarını, hangi savaşlarda şehit olduklarını belirlemek amacıyla bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon yaklaşık 5 yıldan bu yana çalışmakta. Şu anda 220 bin şehidimizin isimlerini ulaşmış bulunuyoruz. Edirne'deki 32 şehitliğin nerelerde, hangi durumda olduğunu tespit ettik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
    “ÖZÜMÜZDE BİRLİK VE BERABERLİK VAR”
    Birlik, beraberlik, kardeşlik, zorda ve darda olana, engelli olana yardımda bulunmanın Türk Milletinin özünde olduğunu kaydeden Faruk Çiftçi, “Buna karşın içimizde bu vasıfları uymayan şerefsizler, hainler dün olduğu gibi bugün de vardır. Ankara'da bir süre önce saldırıya uğrayan kardeşlerimizin gazi olmasının yanında yanlarında aileleri olduğu için daha da üzüldük.  Bu millet her yerde engellinin elinden tutar yardımcı olur. Geçmediği yerde sırtına alır geçirir. Buna rağmen bu milletin içinde mayasızlar, şerefsizler var. Bunlar bize ders olacak.  Ankara'da yapılan gazilere saldırı olayını nefretle kınıyoruz. Biz her zaman gazilerimizin yanındayız. Biz olaya anında Bets10 müdahil olduk. Bizim avukatımızla gazinin avukatı irtibat sağladı. Dava süresince gazilerimizin yanında yer alacağız. Bize bu şunu gösterdi, devlet güçlü olduğunda önüne gelen, sokakta engelliye, şehit ve gazi ailelerine saldıramaz.” dedi.
    “ATATÜRK, BİRLEŞTİRİCİ BİR LİDERDİR”
    Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün birleştirici bir lider olduğunu ve bir gün herkesin onun yolunda birleşeceğini ifade eden Çiftçi;
    “Bu topraklarda özgürce yaşayacağımız, dinimizi, ibadetimizi yapacağımız geleceğimizi sağlayacağımız son devlet Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu devletin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bunu özellikle belirtmek isterim. Atatürk birleştirici, bir liderdir. Bizler birlikten yanaysak buluşacağımız nokta Atatürk sevgisi olacaktır. Bunun dışında olanlar hepsi ayrıştırıcıdır. Gazi Mustafa Kemal'in yolunu takip eden herkes bir gün bir noktada birleşecek. Herkes bu noktada birleşecektir. Bu da Atatürk sevgisidir.” dedi.
    “EDİRNE, ÜLKENİN GURUR KAYNAĞIDIR”
    Edirne'nin şehidine ve şehitliklere sahip çıkan bir kent olduğunu ifade eden Çiftçi; “Acılı aileler her zaman saygıyı, sevgiyi hak ederler. Bu konuda Edirne örnek bir kent, ülkenin gurur kaynağıdır.  Mülki amirlerimiz sivil toplum kuruluşlarımız mahalli yöneticilerimiz şehitlerimize çok saygılı. Okullarımız da derneğimizi ziyaret ediyor. Şehit yakını ailelerimizle buluşuyorlar. Edirne'de birlik ve beraberlik var, kardeşlik var. Edirne bütün şehirlere örnek bir kent. Halkımız şehitlere ve şehitliklere sahip çıkıyor. Edirne Şehit Aileleri Derneği ve Muharip Gaziler Derneği olarak dönem dönem İl Milli Eğitim Müdürü'nün organize ettiği etkinliklerde öğrencilerle buluşuyoruz. Önemli günlerde okulları ziyaret ediyoruz. Öğrencilerle buluşuyoruz. Gazilerimiz hatıralarını anlatıyor. Şehit yakınlarımız anılarını anlatıyor. Bunu birlik ve beraberlik içinde yapıyoruz.” dedi.
    “KİMİN NE YAPACAĞI BELİRLENDİ”
    Şehitliklerle ilgili yakın süreye kadar yönetmelik olmadığını belirten Çiftçi, “Mülki ve mahalli yöneticiler kendi imkanları ile şehitlere sahip çıkıyorlardı. Biz şehitlik yönergesini aradık bu konuda bir yönetmelik yoktu. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımıza aktardık. Şehitlikler konusunda bir sorun olduğunu söyledik. Bunun sonucunda 2016 yılı 2 Aralık tarihinde bir yönetmelik yayınlandı. Böylece kimin ne yapacağı belirlendi. Yurt içindeki tüm şehitlikler İçişleri Bakanlığına bağlı. Yurt dışındaki şehitlikler de Dışişleri bakanlığına bağlandı. Böylece yetkililer belirlendi.  İçişleri Bakanlığı büyük şehirlerde bir müdürlük kurulacağını, Edirne gibi illerde ise bu konu ile ilgili bir birim oluşturulacak. Bu konu ile ilgili komisyon oluşturuldu.” dedi.
    “TARLA VASFINA DÖNMÜŞ ŞEHİTLİKLER VAR”
    Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş'in komisyonun oluşturulmasında büyük gayret gösterdiğini belirten Çiftçi, “Bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Biz şimdi şehitliklerin Valilikte ve Özel idare denetiminde olduğunu biliyoruz. Başvurular oraya olacak. Valilik ve belediye ile ortak çalışma yapabiliriz. Bu arada şehitliklere maddi katkı yapabiliriz. Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu kuruldu. Bu komisyon İçişleri Bakanlığı'ndan ödenek alabilecek. Edirne'deki 32 şehitliğin bir kısmı tarla vasfına dönmüş. Hazine buralarını satmış. Bunları Özel İdare'nin alması gerekiyor. İcara verilen yerler de var. Bunların tapusunun alınıp Özel İdare'ye verilmesi gerekiyor. Daha sonra onlarla ilgili projeler hazırlanacak ve Anıtlar Kurulu'nda tescil edilecek. Bunlar zaman alacak işler. Biz Askeri Hastane Şehitliği'nde bunu başardık. Diğer şehitliklerimiz için de bunu başaracağımıza inanıyorum.” dedi
    “KARDEŞ DERNEK KURACAĞIZ”
    Çiftçi son olarak; “Edirne Şehit Aileleri Derneği üyeleri şehitlerin eş ve çocuklarından oluşuyor. Şehitliklerin ortaya çıkarılmasını bizim derneğimiz ortaya çıkarmak istiyor. Biz derneğimize bir kardeş dernek kurma kararı aldık. Derneğimiz her konuda çaba gösteriyor. Bu derneğin içinde uzmanımız, sanat tarihçimiz, bir mimarımız, arkeologumuz yok. Bunların bazıları var. Bunların yanına eksik olanları tamamlayıp tüzük çalışmalarında sona geldik. Şehit ailelerimize üye yapamadığımızı bu kardeş derneğimize üye yaparak Edirne Şehitlikleri İmar Derneği'nin aralık ayında kuruluşunu tamamlayacağız. Belediye Başkanımızın İl Genel Meclisi Başkanımızın bu dernekte üye olmaları için teklif götürdük. Olumlu yaklaştılar. Bu dernek tarihe, ecdada hizmet edecek bir dernek olacak. Onun ötesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ile de kardeş olacağız. Bu derneğe bize zamanını ayıracak dostlarımızı alacağız. Bazı görevleri bu dernek kanalıyla yerine getireceğiz.” dedi.    

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.