24- Haziranda yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sona erdi. Siyasi partiler halk nezdinde siyaseten  değerlerini öğrendiler. Bu sonuçlar bazı partileri mutlu ettiği gibi bazılarında burukluk yarattı.
 Özellikle MHP”nin oylarının büyük bölümü İYİ Partiye kaydığı görüldü. MHP sadece Yeniimart mahallesinde  en yükse %11.95 oy aldı.
  Selahattin Demirtaş, İstasyon Mahallesinden%7.51,Dilaver Bey Mahallesinden %6.95,Ahi Köyden %6.67,Mithatpaşa Mahallesinden%6.01 oy aldı. Demirtaş Edirne merkez ve köylerinden toplam 2350  oy kazandıı.  Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçiminde verilen oylarla milletvekili seçimlerinde verilen oylara bakıldığında CHP ve AK Parti  oylarında  büyük farklılıklar var.
Siyasi parti yetkilileri bu oy farkını değerlendirip gereken dersleri alacaktır
. Bu oy farklılığının bir anlamda halkın milletvekili seçiminden mutlu olmadığını, sıralamaya tepki gösterdiğini, onun için oylarını kendisine yakın gördüğü partilere verdiğini görüyoruz 
Diğer partilere verilen oylara baktığımızda bunu anlıyoruz. Seçimden  en karlı çıkan parti ise İYİ Parti oldu. İYİ Parti gerek MHP’den gerekse CHP’den sağladığı oylarla Edirne’den bir milletvekili çıkardı 
. Bu farklılık köy seçimlerinde de geçerli.
 Örnek vermek gerekirse CHP’nin 1. Murat mahallesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy %67.74. Buna karşın millitvekili seçimindeki oyları ise %51.07’ye düştüğünü görüyoruz. Bu mahallede İYİ Partinin aldığı oy ise %18.17
 Edirne Merkez Abdurrahman Mahallesi  seçiminde de durum farklı değil Cumhurbaşkanlığı seçiminde  CHP oy oranı %58.74, millitvekili seçiminde %44.16 . Buna karşın İYİ Parti oy oranı %19.56
 Kocasinan Mahallesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde %70.01 oy alan CHP ‘nin oy oranı Milletvekili seçiminde %54.50’ye geriledi.
 Edirne’nin büyük mahallelerinden Fatih Mahallesinde de cumhurbaşkanlığı ile millitvekili seçiminde de oy  fark gözleniyor. Bu mahallede Cumhurbaşkanı seçiminde %69.88  olarak gerçekleşen oy milletvekili seçiminde %54.32 oldu.
 Edirne’nin en büyük mahallesi olan 14 bin 998  seçmenin oy kullandığı  Şükrüpaşa  mahallesindeki seçimde  CHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde %65.44 oy almasına karşın bu oran Millitvekili seçiminde %49.78’e geriledi.
Bu mahallede İYİ Parti %17.78 oy aldı.
 CHP köylerden Cumhurbaşkanlığı için en çok oyu %85 ile Budakdoğanca köyünden aldı. CHP’nin çok oy aldığı diğer köy oyları şöyle:
Eskikadın %84.64, Köşen köyünde %79.91, Suakacağı köyünde %78.26,Yenikadın köyünde %71.07 oldu 
 AK PARTİDE DE DURUM AYNI
 CHP oylarında olduğu gibi AK Partinin oylarında da Cumhurbaşkanlığı için verilen oylarla milletvekilliği için kullanılan oylar arasında farklılık görülüyor    
Şükrüpaşa Mahallesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Partinin %23.52 olan oy oranı milletvekili seçiminde %19.56’ye geriledi. Kocasinan Mahallesinde %20.11 oy, milletvekilliğinde %16.11 olarak gerçekleşti. Fatih Mahallesinde Cumhurbaşkanlığında %19.12oy %15.31’e indi.
 Nişancıpaşa Mahallesinde AK Partinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde  %33.13 oyu millitvekili seçiminde %28.73’e indi.
AK PARTİNİN EN ÇOK OY ALDIĞI MAHALLELER
Edirne Merkez  24- Mahalleden Ak Parti  Cumhurbaşkanlığı seçiminde  Menzilahir Mahallesinde %56.24  oy aldı.Çavuşbey Mahallesinde %50.55, Yıldırım Hacısarraf mahallesinde %49..00, Umurbey mahallesinde ise %46.85 oy aldı.
 Edirne Merkez köylerinden Büyükdöllük köyünde AK Partinin oyu %56.55 Kemalköy’de
  %53.18,Menekşe sofular, %55.17, Değirmenyeni Köyünde ise %54.01 olara sayıldı. 
                                

       FIKRA

TÖVBENİN SEBEBİ NEYMİŞ

     Erkek kadını dizlerine kapanarak.
-“ Sevgilim” dedi,”seninle tanıştığımdan bu yana artık geceleri barlara gitmiyorum. İçkiyi sigarayı da bıraktım.
Kumar oynamıyorum…
 Kadın sevinçle bağırdı.
” Ah ne güzel.demek beni bu kadar çok seviyorsun.!”
-“Bilmem nasıl söylesem sevgilim. Seninle tanıştıktan sonra iflas ettim de”  

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?
                        İÇOĞLANLARI ÖRGÜTÜNÜ YILDIRIM BEYAZIT KURDU
 Tarihimizde ilk İçoğlanları Örgütü Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından kuruldu.
 Devşirmelerden titiz bir seçim sonucunda alınan içoğlanları Edirne, Galata, Sultanahmet’teki İbrahim Paşa ve İskender Çelebi Saraylarında özel eğitim ve öğretim gördükten sonra çeşitli saray görevlerine getirilirdi.
       İçoğlanı olarak alınacak devşirmeler devlet merkezine getirildikten sonra Divanı Hümayun’a verilirler, padişah arz odasında bunları bir bir görürdü. 
     Padişahın buyruğu üzerine Kapıağası devşirmelerin içinden en yakışıklı, en güler yüzlü ve en güzel vücutlusunu seçer, geri kalanları Acemi Ocağı için Yeniçeri Ağasına yollardı. İçoğlanları üç ayda bir aylık alırlardı. 
ÖZLÜ SÖZ
Evinizde çok büyük kütüphane olacağını, kafanızda yeterli bilgi olması daha iyidir.
 SEYLAN ATASÖZÜ     
CEBİRCE MERHABA
  Ülkemizden işçi olarak ailesiyle birlikte İsviçre’ye giden Karadenizli  oğlu Dursun’u  bir okula yazdırmış.
 Bir süre sonra çocuk babasına müjdeli haber vermiş.
 “ Baba düşünüyor musun?
 Biz okulda hem Almanca, hem İngilizce hem de cebir öğreniyoruz…”
 Bu Karadenizli babanın çok hoşuna gitmiş ve oğluna” ne kadar güzel” demiş.
 Sonra oğluna sen bana cebirce bir “ merhaba ”  de oğlum demiş. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.