İLK TEPKİ ÖZKAN'DAN

Ayçiçeği alım fiyatının açıklanmasının ardından MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, basın toplantısı düzenleyerek açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını söyledi.

İLK TEPKİ ÖZKAN'DAN

Ayçiçeği alım fiyatının açıklanmasının ardından MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, basın toplantısı düzenleyerek açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ağustos 2017 Çarşamba 09:59
İLK TEPKİ ÖZKAN'DAN

    Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.823,20 TL/ton, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.978 TL/ton, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 1.720 TL/ton olarak açıklamıştı. Bu fiyatlara ilk tepki Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Hakan Özkan'dan geldi. Açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını belirten Özkan, geçen yıla göre girdide yüzde 30'luk bir artış varken, fiyatta yüzde 5'lik bir zam olmasının yeterli olmadığını dile getirdi. 
    ''YÜZDE 5'LİK FİYAT ARTIŞINI DOĞRU BULMUYORUZ''
    MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, üreticinin girdi fiyatlarında geçen yıl oranla yüzde 30 artış olduğunu buna rağmen açıklanan fiyatta sadece yüzde 5'lik bir zam olduğunu söyleyerek; “Bildiğiniz gibi dün Ayçiçeği fiyatları açıklandı. Maalesef çiftçimizin beklediği fiyatlar yine oluşmadı. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi maalesef ayçiçeğinde de beklenen fiyatın altında bir fiyat açıklanmış oldu. Bildiğiniz gibi yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeği için 1.720 gibi bir rakam açıklandı. Geçen yıl açıklanan rakamlara bakarsanız 1655 lira açıklanmıştı. Baktığınızda yüzde 5'lik bir fark söz konusu. Ama bugün üreticinin girdi fiyatlarına baktığınızda yüzde 30 ortalama bir fiyat artışı var. Ürününe yüzde 5'lik fiyat artışını doğru bulmuyoruz. Üretici 2 Lira civarında bir fiyat beklerken böyle bir fiyatla karşılaştı.'' dedi.
    ''TARIM ÜRÜNLERİNE UYGULANAN İTHALAT BASKISINI REDDEDİYORUZ''
    Özkan üreticinin tarım baskısıyla tehdit edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek; ''Üretici maalesef ithalat silahıyla tehdit ediliyor ve ürünü iyi paraya satılması engelleniyor. Geçmiş yıllarda yapılan yanlış tarım politikalarıyla çiftçimiz mağdur edilmiş. Şimdi de ayçiçeğinde böyle bir durum söz konusu. Bildiğiniz gibi ayçiçeğiyle ilgili gözetim fiyatları uygulanıyordu. Yapılan ithalatla ilgili 800 dolar üzerinden bir gözetim fiyatı açıklanmıştı geçen yıl ama bu yıl 570 dolar gibi bir rakam açıklandı. Bu da tabi fiyatların daha yukarılarda seyretmesine engel oldu. Tarım ürünlerine uygulanan bu ithalat baskısı ve bu silahla üreticinin tehdit edilmesini buradan reddediyoruz.'' şeklinde konuştu. 
    ''ÜRETİCİ 80 MİLYAR TL GİBİ BİR BORÇLAR KARŞI KARŞIYA BIRAKILMIŞTIR''
    Özkan, üreticinin 80 milyar lira gibi bir borçla karşı karşıya bırakıldığını söyleyerek; ''Üreticimizin desteklenmesi gerektiğini, üretim yapması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini sürekli çağrıda bulunuyoruz. Hep fiyatların yüksek olduğundan bahsediliyor. Yabancı ülkelerdeki tarım üretimi yapan çiftçilerle kıyaslanıyor. Ama yabancı çiftçilerin girdi maliyetleri hiç göz önünde bulundurulmuyor. Bizim çiftçimize de aynı şartlar sağlansın, aynı fiyatlara mazot, ilaç, gübre kullansın inanın bugün çiftçi daha iyi paralar Klasbahis kazanacak ve daha uygun şartlarda üretim yapacaktır. Ama maalesef girdi fiyatları ve desteklerin az olması nedeniyle üreticimiz borç batağına sürüklenmiş, tarım kredi kooperatifleri, özel bankalar ve ziraat bankasına 80 milyar TL gibi bir borçla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu önümüzdeki dönem tarımı ciddi bir sıkıntıya sokacak ve üreticinin üretim yapamaz gelmesini, tarlalarının elinde çıkmasına neden olacaktır.'' ifadelerini kullandı. 
    ''YETKİLİLERİN SÖYLEDİKLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNİ İSTİYORUZ''
    Prim ve desteklerin de arttırılması gerektiğini aktaran Özkan; ''Ayçiçeğiyle ilgili yıllardır verilen prim 40 kuruş. Yani bunda bir artış gerçekleşmedi. Üreticilerimizden sürekli şikayet alıyoruz. Bunun arttırılması gerektiğini en az 60 kuruş olarak belirlenmesi gerektiğini buradan yetkililere sesleniyorum. Sözleşmeli ekim yapılarak üreticiyi kilogramda 6 kuruş destek verildiği geçen gün dile getirilmişti. Bu konuyla ilgili yetkililerden henüz bir açıklama yok ve üretici bunun bir an evvel açıklanmasını ve bu 6 kuruşun 10 ile 11 kuruş arasında bir rakam olması gerektiğini arz ediyor. Buradan da yetkililere sesleniyorum; üreticiyi daha fazla beklentiye sokmadan bir an önce bu desteğin açıklanması gerekmekte. Maalesef tarım bakanlığı yetkilileri ve başbakanın açıklamaları daha dün gibi kulağımızda. Mazotun yarısını, gübrenin yarısını üreticiye destek olarak vereceklerini söylediler ama bugün baktığınızda bu rakamların karşılık bulmadığını, üreticiye yansımadığını görmekteyiz. Bugün yaptığımız hesaplara baktığımızda ciddi bir fark söz konusu. Buğdayda mazot veya gübre desteği 17 TL, ayçiçeğinde de 21 TL olarak karşımıza çıkıyor ama sadece ayçiçeğini hesaplasak, dönümüne 12 Litre mazotun kullanıldığı 15 litrede gübrenin kullanıldığını hesaplarsanız bu 40 Lira'nın üzerinde bir rakama denk gelir ama 21 Lira gibi bir destek söz konusu şu an. Bu da yarının yarısı gibi bir rakama denk geliyor. Buradan yetkililerin söylediklerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz.'' dedi.
    ''EDİRNE ÇİFTÇİLİK YAPMAK İÇİN DİRENİYOR''
    Edirneli üreticinin hala çiftçilik yapma için direndiğini belirten Özkan; ''Lütfen çiftçiye verilmesi gereken bu desteği verin. Türkiye'de yüzde 12 arazi ekilmedi 2016'da. Üretici kazanamadığı için arazisini terk ediyor ve satmak zorunda kalıyor. Edirne direniyor çünkü verimli arazilerimiz var. Edirne'de rekolte yüksek oluyor. Türkiye'de köylerden müthiş bir kaçış var. Edirne hala çiftçilik yapmak için direniyor. Yani Edirne de Türkiye gibi üretimden çekilsin mi? Arzu edilen nedir? Arazilerimiz birilerinin eline mi geçsin? Bu çok büyük bir tehlike olarak önümüzde duruyor. Gıda güvenliği olmayan bir ülkenin milli güvenliği olmaz. Türkiye'nin milli güvenliği gıda güvenliğiyle eşdeğerdir. O nedenle gıda güvenliğimizin sağlanması için üreticimizin desteklenmesi lazım. Edirne'de Türkiye'de tarımın başkenti olarak gördüğümüz bir şehrimiz. O nedenle Türk çiftçisine sahip çıkalım.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.