“2019 YILI ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK ZOR GEÇECEK”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, 2019 yılının çiftçi için çok zor geçeceğini söyledi.  Geçen yıl 800 TL olan gübrenin şimdi 2 bin 100 TL olduğunu vurgulayan Yorulmaz, “ Geçen yıl 4 TL olan mazot bu yıl 6,5 TL. Geçen yıl 5 TL olan ilaç bugün 15 TL. Çiftçi girdilerini çok yüksekten ödeyecek.” Dedi.

“2019 YILI ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK ZOR GEÇECEK”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, 2019 yılının çiftçi için çok zor geçeceğini söyledi.  Geçen yıl 800 TL olan gübrenin şimdi 2 bin 100 TL olduğunu vurgulayan Yorulmaz, “ Geçen yıl 4 TL olan mazot bu yıl 6,5 TL. Geçen yıl 5 TL olan ilaç bugün 15 TL. Çiftçi girdilerini çok yüksekten ödeyecek.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Eylül 2018 Salı 08:51
“2019 YILI ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK ZOR GEÇECEK”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, düzenlediği basın toplantısında Ayçiçeğindeki verimliliğin yüksek olduğunu fakat, Trakya Birlik’in aldığı mahsullere karşılık çiftçiye ve üreticiye bir kuruş bile ödeme yapmadığını belirtti.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ TRAKYA BİRLİK’İN PARALARI ÖDEMEMESİ”

Trakya Birlik’in aldığı mahsullere karşı her hangi bir ödeme yapmadığını belirten Yorulmaz, “Ayçiçeği hasadı son günlerini yaşıyor. Ama bu arada en büyük handikaplarımızdan birisi de Ağustos’un 15’inde malını teslim eden çiftçiye Trakya Birlik halen daha bir kuruş dahi ödeme yapmadı. Buradaki en büyük sıkıntımız Trakya Birlik’in paraları ödememesi. Bu anlamda aşırı derecede şikâyetler alıyoruz. Biliyorsunuz ki 9. ay çiftçinin en çok paraya ihtiyacı olduğu ay. Banka kredi borçları ve tarım kredi borçları 9. ay da ödenir ve bugüne kadar Trakya Birlik hiçbir ödeme yapmadı. Bu demektir ki sıkıntı büyük. Bizlerin de Ziraat Odalarının ilaç ve tohum satışlarımız da 9. aya göredir. Çiftçinin Trakya Birliğe borcu olduğunda faiz durmadan çalışıyor. Geciken günler için Trakya Birlik çiftçiye faiz verecek mi? Tabii ki vermeyecek. O zaman para ödemeyeceklerse çiftçinin malını geri versinler. Herkes bir kuruş ekmek parası için mücadele ediyor. Trakya Birlik bir an önce nereden buluyorsa bulsunlar, kendi memurunun maaşını nasıl veriyorlarsa, kendi oturum hakkını nasıl ödüyorsa, çiftçinin de parasını ödesin.” Dedi.

“800 TL OLAN GÜBRE ŞİMDİ 2 BİN 100 TL”

Çiftçilerin ve Üreticilerin girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, belirten Yorulmaz; “Çeltik biçim fiyatlarını açıkladık. Dekarı 75 TL olarak fiyatları açıkladık. Çiftçimiz için hayırlı olur. Çeltik çok maşakatli bir üretim. Bu yıl bizim baş belamız olan “beyaz darı” dediğimiz bir ot var. Onun çok büyük mücadeleler verdi. Çok büyük paralar harcadı. İnşallah burada da çeltik fiyatları giderlerini karşılayabilir yoksa bu anlamda sıkıntımız büyük olacaktır. Çiftçi bu yıl belki de bir şey anlamayacak ama 2019 yılı çiftçi için çok zor geçecek. Geçen yıl 800 TL olan gübre şimdi 2 bin 100 TL. Geçen yıl 4 TL olan mazot bu yıl 6,5 TL. Geçen yıl 5 TL olan ilaç bugün 15 TL. Çiftçi girdilerini çok yüksekten ödeyecek bu sefer ya ilacını ya da gübresini atamayacak. Gübre atamayınca hem çiftçi hem de ekonomi çok büyük sıkıntılar çekecek. Hem verim kaybolacak ve hem de ülkemiz mağdur olacak. Gübre Ticaret bakanlığına buradan sesleniyorum. Gübre fabrikalarında bir yılda gübre fiyatlarının yüksek oranda fiyat artmasını bir araştırsınlar, incelesinler. Market market gezeceklerine marketlerdeki girdilere en büyük etken fiyatın artması en büyük etken bizim girdilerdeki artıştır. Biz ucuz üretirsek ucuz yersiniz. Pahalı üretirsek pahalı yersiniz. Buradaki en büyük unsur çiftçilerinin girdilerinin düşürülmesi.” Diye konuştu.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.