EDİRNE BELEDİYESİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPILDI

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Geleneksel Tohum takas şenliği Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Şenliğin açılışında konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, temiz içme suyunun yanında sağlıklı gıdaya ihtiyaç duyulduğunu, ikisinin bir arada olmaması halinde canlı yaşamın devam edemeyeceğini söyledi.

EDİRNE BELEDİYESİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPILDI

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Geleneksel Tohum takas şenliği Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Şenliğin açılışında konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, temiz içme suyunun yanında sağlıklı gıdaya ihtiyaç duyulduğunu, ikisinin bir arada olmaması halinde canlı yaşamın devam edemeyeceğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Mart 2024 Pazar 00:00
EDİRNE BELEDİYESİ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPILDI

Belediye tarafından yetiştirilen Ata tohumları üreticilere dağıtılırken, şenliğe gelen vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Karaağaç'da Cumhuriyet çiftliklerinin olduğunu anlatan Başkan Recep Gürkan, Harman 22 ve Orak 22 tohumlarının üretimini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yerli tohumlarının önemine değinen Gürkan yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Daha önce başlattığımız tohum takas geleneğini pandeminin olduğu yıllarda yapamamıştık biliyorsunuz. Bu yıl 3’üncüsü yapıyoruz. Park Bahçeler Müdürlüğü’müz yapıyor. Yerli tohumun, ata tohumlarının önemini, daha doğrusu doğal gıdanın, sağlıklı gıdanın önemini bütün dünya pandemide öğrendi. Biz de burada bir farkındalık yaratmak amacıyla bu yerli tohum takas günlerini ya da tohum, takas günlerini başlatmıştık yıllar önce. Buradaki amaç şu, gelecek nesillerin daha sağlıklı, daha doğal dış etkilerden olabildiğince arınmış tohumlarla sağlıklı gıda ürünleri üretmemiz. Niye yerli tohum dediğimizde şöyle bir bakmak lazım. Yerli tohumlar oranın iklimine, o bölgenin hastalıklarına, o bölgenin coğrafyasına, doğal koşullarına, doğal şartlarına yüzlerce, binlerce yıldır genetik olarak uyum sağlamış, direnmiş ve bugüne kadar yaşamayı başarmış tohumdur. Yani yerli tohumun aslında bir anlamdaki özeti de budur. Yani oranın coğrafyasına, oranın toprak yapısına, iklimine, hastalıklarına direnç geliştirmeyi becerebilmiş ve yıllar yüzyıllar içerisinde de varlığını sürdürebilmiş tohumdur yerli tohum. Bu anlamda yerli tohum önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da bu gelenek devam edecektir” .

Gürkan, “Şimdi bu yıl 11 katılımcımız var. Ve 3’üncüsünü düzenliyoruz. Farklı şehirlerden. Tabii biz de o şehirlere gidiyoruz. Yerli tohumlarımızı tanıtıyoruz. Oradan da bize gelip o bölgenin yerli tohumlarını tanıtıyor arkadaşlarımız. Böyle bir dayanışma var belediyelerimiz arasında. Bunun hem Edirne için hem de gelecek nesiller için ne kadar önemli ve değerli olduğu tartışılmaz bir gerçek. Pandemide bunu hepimiz öğrendik. Canlı yaşamanın dünyada devam edebilmesi için 2 şey olmazsa internet olmadan olur, elektrik olmadan olur, işte petrol olmadan olur. Ama temiz içme suyu ve sağlıklı gıda olmadan canlı yaşamı devam etmez. Bu yüzden bunu çocuklarımıza öğretmeli ve gelecek nesillerin bizlerden en azından daha sağlıklı daha doğal beslenmelerini sağlamamız, gerçekleştirmemiz gerekli” ifadelerine yer verdi.

Edirne’nin ata tohumlarının Ulusal Tohum Bankası’nda saklandığına kaydeden Gürkan, “Biz bu işe ilk başladığımızda arkadaşlarımız bir saha çalışması yaptılar. Bilirsiniz çiftçilikle uğraşan aileler bilir. Köylü aileler bilir. Biraz karpuz ekersiniz. Evin bahçesine getirirsiniz. Bir araba karpuzu. Komşu gelir sizden ücretsiz alır. Kavun ekersiniz aynı şekilde. Mısır ekersiniz. Diğer baklagilleri ekersiniz" dedi.

Gürkan, Karaağaç’daki Cumhuriyet Çiftliği’nde Tarımsal Araştırma ile ortak çalışmalar yaparak 2 ayrı tohum yetiştirdiklerini, bunların isminin Harman ve Ocak 22 olduğunu kaydetti.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.