Protokol kuralları üstünlük sağlar

Edirne Belediye Başkanlığı bünyesinde kurulan Edirne Akademi'de Beykoz Üniversitesi Görsel İletişim Programı Başkanı ve Edirne Akademi Hocası Serap Bozkurt, Halkla İlişkiler ve Etkili İletişim dersi kapsamında 'Protokol ve Nezaket Kuralları' konusunda eğitim verdi.

Protokol kuralları üstünlük sağlar

Edirne Belediye Başkanlığı bünyesinde kurulan Edirne Akademi'de Beykoz Üniversitesi Görsel İletişim Programı Başkanı ve Edirne Akademi Hocası Serap Bozkurt, Halkla İlişkiler ve Etkili İletişim dersi kapsamında 'Protokol ve Nezaket Kuralları' konusunda eğitim verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Ocak 2018 Perşembe 10:24
Protokol kuralları  üstünlük sağlar

Edirne Belediyesi, kendi bünyesinde kurulan Edirne Akademi ile Edirne Halkı'na en iyi hizmeti vermek adına belediye personeline yönelik eğitimlerine devam ediyor. Edirne Akademi tarafından belediye personeline yönelik gerçekleştirilen bu haftaki eğitimin konusu 'Protokol ve Nezaket Kuralları' oldu. Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Salonu'nda düzenlenen eğitimde İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı, Edirne Akademi'de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
Beykoz Üniversitesi Görsel İletişim Programı Başkanı ve Edirne Akademi Hocası Serap Bozkurt, da katılımcıları hayatımızın her alanında ihtiyaç duyulacak olan nezaket ve protokol kuralları hakkında bilgilendirdi. 
Edirne'ye ikinci kez geldiğini belirten Serap Bozkurt, “Her gelişimde bu kenti daha da çok seviyorum. Çünkü kültürel yapısını, tarihi dokusunu daha yakından tanıyorum. Edirne'nin bir de şu özelliğini keşfettim; Edirne çok güzel bir öğrenci şehri, anne ve babaların çocuklarını güvenle emanet edebileceği bir kent. Bu kentin daha da keşfedilmesi gerekiyor” diye konuştu. 
Yaşam alanlarımızın mahrem alan, kişisel alan, sosyal alan ve kamusal alan diye ayrıldığını ifade eden Beykoz Üniversitesi Görsel İletişim Programı Başkanı ve Edirne Akademi Hocası Serap Bozkurt, “Mahrem alanımıza eşlerimizi, çocuklarımızı yani en yakınlarımızı sokarız. Kişisel alanda arkadaşlarımız, dostlarımız yer alır. Sosyal alanda resmi ilişkiler kurduğumuz insanlar yer alıyor, tanımadığımız insanlar. Örneğin asansörde yabancılarla göz göze gelmemeye çalışırız. Psikolojik olarak da bazı önemler alırız. Tanımıyorsak bile selam veririz. Çünkü ortak bir alan Betorder paylaşırız. Mesafeyi araya koyarak selamlaşırız. Kamusal alanda protokol kuralları başlıyor. Protokol kuralları, resmi görgü kurallarıdır. Kamusal yaşamda protokol ve sosyal yaşam kurallarını bilmek insana güven verir; üstünlük ve saygınlık sağlar. Bu kurallara uyan kişiler iş yaşamında daima fark edilir, tercih edilir ve yükseltilir. Nezaket ve görgü kurallarının kanunlardan daha etkili bir yaptırım gücü vardır. Nezaket, maliyeti olmayan ancak satın olma gücü yüksek olan bir değerdir. Protokolde herkes taşıdığı unvanı ve kurumu temsil eder. Kimse kendini temsil etmez. Temsil ayrıca kişinin itibarı ve imajıdır” diye konuştu. 
Kamusal alanda amirlerin ricasının bir emir olduğunu anlatan Serap Bozkurt, “Ast konuşurken, üst söze girerse, ast hemen konuşmasını kesip dinleme pozisyonuna geçmelidir. Astlar müsaade almadan konuşmamalıdır. Konuşma sırasını beklemek ve dinlemek erdemliğin en büyüğüdür. Selamlaşmada genç yaşlıya selam vermelidir. Aynı yaştakiler, aynı anda selamlaşır. Kıdemsiz, kıdemliye selam verir. Ast olarak, yöneticilere daima saygılı hitap etmek ve saygılı davranmak gerekir” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.