Rengarenk, proje

Edirne Rotary Kulübü tarafından yürütülen, 'Rengarenk' isimli Avrupa Birliği projesi start aldı.

Rengarenk, proje

Edirne Rotary Kulübü tarafından yürütülen, 'Rengarenk' isimli Avrupa Birliği projesi start aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Ağustos 2017 Perşembe 09:50
Rengarenk, proje

    Edirne Sanayici ve İş Adamları Derneği,Edirne Süpürgeciler Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma  kalkınma Derneği proje kapsamında ,Edirne'de kaybolmaya yüz tutmuş kilim dokuma  üzerine olan proje anlatıldı. Kilim dokumayı sadece kilim olarak değil bir çanta bir kıyafet ,bir  yastığa çevirerek günümüz de canlandırmak amacı ile 24 kursiyerle çalışmalarını sürdürerek kadınların istihdama katkı sağlamaları amacı ile başlatılan proje ile ilgili seminer verildi.
Kilim dokuma kursiyerlerinin katılı ile gerçekleşen seminerde konuşan Edirne Sanayici İş Adamlar Derneği  Başkanı İsmet Açıkgöz ; “ Biz bir partner gurubuz,dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile desteklenmesi ile ilgili bu  programdır. Projelerin genel amacı dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonu  hakkında farkındalık yaratmak ve iş gücü piyasasından dışlanma ile sonuçlana ayrımcılık ile mücadele etmek. Dezavantajlı  grupların toplumdaki  önemine dikkat çekmek ve sosyal ve ekonomik yaşama katılımları için cesaretlendirmek amacı ile, sivil toplum örgütleri ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları arasında işbirliğini artırmak.Konu kadın olunca bizim Türk konfedarsyonumuz aynı zamanda 35 tane kadın derneği barındıran  bir sivil toplum Kuruluşu. Türk Konfedarosyonu iş dünyasında kadın raporunu ikinci fazını açıkladı. Rapora göre ,eşinin çalışmasını istemeyenlerin sayısı 2015 yılından 2017 göre %50 oranında azalmış.
SLOGANIMIZ 'KADIN GÜÇLENİRSE TOPLUM GÜÇLENİR’
Kadınlar yaşlı ve çocuk bakımı nedeni ile çalışma hayatının başında ve ortasında çalışma hayatından ayrılmak zorunda kalıyor. Kadınların işe hayatında katılımı değil,işe hayıtında ki bakım sorumlulukları için çalışma hayatından vazgeçmeyecekleri bir sistemi soruşturmamız gerekiyor. Kadınların iş günce katılırken sosyal bir devletin sağlaması gereken temel ihtiyaçlardan uzaklaşması kabul edilir bir durum değil. Tamda kariyerin ortasında iş hayatından ayrılmak zorunda kalıyoruz. Kreş konularında atılacak adımlar önemli ama bakım sigortası kurulması halinde ilk etapta söz konusu hizmetlerde çalışacak 500 bin kadına istihdam sağlanabileceği, Venüsbet gibi iş  gücü piyasasından kaçan bir milyon 112 bin kadını da geri getirebiliriz”. 
 Edirne Valiliği Bilgi Bürosu ile birlikte projenin hazırlanmasına katkı sağlayan Edirne Süpürgeciler Mahallesi yardımlaşma Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı  Hilmi  Keskin; “ Bu projenin çıkış yeri İzmir Tire'dir. Biz bu projeyi Edirne'ye getirdiğimizde dönemin  Valisi Hasan Duruer bey bu projeyi bizlere yapmamızı önerdi. Bu proje unutulmaya yüz tutmuş el sanatları olarak,Edirne Valiliğin bünyesinde bulunan bir arkadaşımız bize bu projeyi tasarladı. Bu projede Edirne'de ki Roman kadınların istihdamı sağlaması ve kendi ayakları üzerinde durması evlerin ufakta olsa harçlık götürmesi için bu proje gerçekleşti. Rotary Kulübü bizleri yönetmekle görevlendirildi Valililik tarafından. Bu projenin devamı bedensel engelli kardeşlerimiz içinde olacak,bu sadece Türkiye içinde değil Avrupa ile birlikte paydaşları ile olacak. Bu proje kapsamında kursumuza gelen bayanlarında,görmüş oldukları kursları bırakmayıp bunun sonucun da kendilerine meslek edinmelerini istiyorum. Yeter ki bu kursa gelenler mesleklerine dört elle sarılsınlar,gerekirse isteyene Edirne Valiliği tarafından kredi sağlanacak. Bu projeye sahip çıkmalılar. İş Kur müdürlüğü de bu projede bize  destekledi teşekkür ediyoruz” dedi.
     Rotary Kulüp Dernek Başkanı  İsmail Bilgi ise; “ Dezavantajlı grupların istihdam edinilebilirliklerin artırılmasına istinaden yaptığımız, kilim dokuma projesinde,atölye faaliyetlerinin sonuna geldik. Bundan sonsa eğitim ve dinlendirme faaliyetleri başlayacak. Bu proje uzun bir süreçti 4 yıllıktı. Gelinen noktaya baktığımızda, proje amacına ulaşmıştır. Rotariy amacı kendinden önce hizmet anlayışı ve insana dokunmaktır. Biz sizlere dokunarak bir meslek sahibi  yapmayı amaçladık ve silerde yaratıcı fikirlerinizi ortaya çıkardınız. Biz bundan sonra kilim tezgahlarını aktif halde kullanmak istiyoruz.”dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.