“TARIMA AYRI BİR BOYUT KAZANDIRDI”

Edirne Ticaret Borsası mevcutta siloları lisanslı depoya çevirerek , 40 bin ton kapasiteli lisanslı depoya sahip oldu.Üreticiler ürünlerini buraya getirip lisanslı depoya teslim ederek elektronik ürün senedi alıyorlar.

“TARIMA AYRI BİR BOYUT KAZANDIRDI”

Edirne Ticaret Borsası mevcutta siloları lisanslı depoya çevirerek , 40 bin ton kapasiteli lisanslı depoya sahip oldu.Üreticiler ürünlerini buraya getirip lisanslı depoya teslim ederek elektronik ürün senedi alıyorlar.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Ağustos 2017 Cumartesi 10:03
“TARIMA AYRI BİR BOYUT KAZANDIRDI”

    Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş olarak lisanslı depo olduklarını  belirten Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı,Ticaret Borsaları Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi
TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Tic. A.Ş (LİDAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Depoculuk İşletmeleri A.Ş (EDİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk; “Harman başından itibaren de ürün kabulüne başladık. Lisanslı depoculuk bölge tarımına ayrı bir boyut kazandıracak bir proje”oldu dedi. 
Ürün İhtisas Borsası kurulması kararı verildiğini ve şirket kurulduktan sonra tüm lisanslı depolar tek bir satış platformuna bağlanacağına dikkat çeken Öztürk; “ürün satacak birisi satış platformuna 'Benim şu kalitede şu tonajda ürünüm var' diye verdiği anda o platform, Türkiye'nin her tarafına bağlı olduğundan Edirne'den satışa sunulan bir mal Konya, İzmir, Adana, Van her yerden gözükecek ve ürünün fiyatı aratcak”dedi.
Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı,Ticaret Borsaları Konseyi Yönetim Kurulu ÜyesiTMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Tic. A.Ş (LİDAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Depoculuk İşletmeleri A.Ş (EDİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk Lisanlı depoculuğun bölge tarımına ayrı bir boyut kazandırdığını belirterek; “Edirne Depoculuk İşletmeleri A.Ş olarak işletmelerimiz 40 bin ton kapasiteli depolarımız vardı. Biz depolarımızı lisanslı depoculuğa çevirmekle ilgili karar aldıktan sonra Gümrük Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerimizi yaptık. Depolarımızın kontrollerini yaptırdık. Bazı eksiklerimiz vardı onları tamamladık. Harmana kadar lisanslı depoculukla ilgili gerekli izinlerimizi aldık ve unvan değişikliğine gittik. Şu anda Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş olarak lisanslı depoyuz. Harman başından itibaren de ürün kabulüne başladık. Lisanslı depoculuk bölge tarımına ayrı bir boyut kazandıracak bir proje. Ne gibi bugün baktığınızda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin hedefinde muhafaza kısmından çekilmekle ilgili düşüncesi var”dedi.
Ürünlerin  muhafaza kısmını lisanslı depolar üzerinden yapmayı hedeflediklerini  belirten Başkan Özay Öztürk; “ Bu süreçte de Türkiye'nin farklı yerlerinde lisanslı depo yatırımları yapılacaktır. Bölgemizde mevcutta silolarımız vardı bu silolarımızı lisanslı depoya çevirerek bu hedefin içinde yerimizi aldık. Lisanslı depo ile ilgili 40 bin ton kapasite ve lisansımız var. Üreticiler ürünlerini aynı zamanda tüccarlar sanayiciler de koyabiliyor ama ilk etapta üreticiler ürünlerini buraya getirip lisanslı depoya teslim ediyorlar. Elektronik ürün senedi alıyorlar. Bu elektronik ürün senedini isterse Toprak Mahsulleri Ofisi'ne mal teslim etmiş gibi satabiliyorlar. Ofisin taban fiyatı ve de prim sistemi üzerinden fiyatlanarak paralarını alabiliyorlar. İsterlerse de serbest piyasaya elektronik satış Fenomenbet ortamında satış yapabiliyorlar. Diğer kısımda baktığımızda özellikle üreticimiz harman döneminde fiyatların düşmesiyle ilgili sıkıntısı var. Bu işin doğasında bu var. Arz talep dengesinde arz çok fazla olduğundan bir şekilde fiyatlar geriye gidiyor, düşüyor”dedi.
Lisanlı depoya ürünlerini  bırakan üretici bankaya teminat olarak göstererek 9 aya kadar para alabildiğine dikkat çeken Öztürk; “ Lisanslı depolara mal döktüklerinde ürünlerini satmak zorunda kalmıyorlar. Elektronik ürün senediyle bankalara giderek kendilerine ucuz finansman sağlayabiliyorlar. Öyle bir imkân da var. Teminat olarak elektronik ürün senedini veriyor, yüzde 75'ine kadar mal tutarının o günkü işte borsa fiyatlarının ortalamalarını baz aldığımızı düşünelim. Kaç ton ise o fiyattan çarpılıyor oluşan fiyattın yüzde 75'ine kadar 9 aya kadar vadeli para alabiliyorlar. Fiyatlar tabi harman döneminden sonra yükseldiğini düşünürsek depo kirası ve diğer masrafları çıktığımız anda kendilerine ciddi anlamda para kalıyor. Bu depoların aynı zamanda destekleri farklı avantajları da var. Örneğin stopaj kesintisi yapılmıyor. Kişilere tonda 18-20 Lira gibi bir avantaj sağlıyor. Diğer taraftan kira desteği var. Çok düşük faizle Sübvansiyonlu krediler kullanabiliyorlar. Bu gibi avantajları sağlamış oluyor”dedi.
Türkiye'de Ürün İhtisas Borsası kurulması ile tüm lisanslı depolar tek bir satış platformuna bağlanacağını belirten Öztürk; “Şimdi Türkiye'de bir de şundan bahsetmek gerekiyor. Ürün İhtisas Borsası kuruluyor. Ürün İhtisas Borsası kurulması kararı verildi. Şirket kurulup tüm lisanslı depolar tek bir satış platformuna bağlanacak. Öyle olduğunda burada ürün satacak birisi satış platformuna 'Benim şu kalitede şu tonajda ürünüm var' diye verdiği anda o platform, Türkiye'nin her tarafına bağlı olduğundan Edirne'den satışa sunulan bir mal Konya, İzmir, Adana, Van her yerden gözükecek. Tüm il ilçe tüm alıcılar tarafından görünür hale gelecek. O da malını daha değerli ya da değerinde satma şansını yaratacak. Alıcılar açısından da avantaj. İhtiyaçlarını çok net giderebilecekler.Lisanslı deponun ticaret erbapları açısından da avantajları var. Bugün ticaret erbapları da mal buraya döktüğünde kira desteğinden faydalanıyorlar. Aynı zamanda kendilerine finansman sağlayabiliyorlar. Aldıkları elektronik ürün senetlerini bankalara vererek aynı zamanda kurumlar vergisinden muafiyet var. Diyelim ki buraya 900 Lira mal koydun ve mal bin Lira oldu. 100 Liralık bir kâr var bunun yüzde 20'sini vergi olarak düşündüğümüzde bu vergiyi de destek anlamında devlet almıyor. Ciddi avantajları var. Bu özellikle tarım ticareti açısından çok önemli bir konu. Biz de Edirne'de hayata geçirmekten memnuniyet duyuyoruz.Uzunköprü ve Keşan İlçesi ile ilgili olan kısım Ankara'da ki toplantılarda alınan kararda Uzunköprü ve Keşan'da lisanslı depo kurulacak. Daha doğrusu Trakya'nın ve Türkiye'nin bir çok yerinde lisanslı depolar önümüzdeki harman dönemine yetişecek şekilde planlanıyor”. 
Edirne İlçelerinde ve Trakya'nın bir çok yerinde Lisansı depoculuğun kurulacağını ifade eden Başkan Öztürk; “Keşan'dakine benim de yönetiminde olduğum Lisanslı Depoculuk A.Ş kurulacak TMO, TOBB, LİDAŞ kuracak Uzunköprü'dekini de Tarım Kredi kuracak. Oralarda da lisanslı depoculuk faaliyeti de  hayata geçecek. Bunun yanında Babaeski, Kırklareli - Pınarhisar arası, Hayrabolu, Malkara'da da kurulması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde bir çok yatırımları göreceğiz” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.