“ESNAFLARIN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİMSİZLİK”

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, esnafların en büyük sorunlarından birinin eğitimsizlik olduğunu belirtirken, “Satış tekniklerinin öğrenilmesi lazım. Esnafımıza satış teknikleri müşteri karşılama, mal satma, satış sonrası hizmet gibi konularda eğitimler verilmesi çok önemli. İnşallah esnafımıza bu konularda eğitim vereceğiz.” Dedi.

“ESNAFLARIN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİMSİZLİK”

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, esnafların en büyük sorunlarından birinin eğitimsizlik olduğunu belirtirken, “Satış tekniklerinin öğrenilmesi lazım. Esnafımıza satış teknikleri müşteri karşılama, mal satma, satış sonrası hizmet gibi konularda eğitimler verilmesi çok önemli. İnşallah esnafımıza bu konularda eğitim vereceğiz.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Eylül 2018 Çarşamba 08:49
“ESNAFLARIN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİMSİZLİK”

Ahilik haftası kapsamında yılın ahisi seçilen Fikret Üstev, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör ve beraberindekilerle birlikte Tarihi Alipaşa Çarşısı’ndaki esnafları ziyaret etti.

Ziyaret esnasında konuşan yılın ahisi Fikret Üstev,  “Ahilik bir adet ve gelenektir. Sadece esnaflık için değil toplum için önemlidir ahilik. Biz de bu geleneği yerine getirmeye devam ediyoruz” Dedi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Ayhan Can da “2018 yılında Ahi seçilen Fikret Üstev ustamızla birlikte esnaflarımızı geziyoruz. Ahilik doğruluk güzelliktir” Dedi.

“AHİLİK TEŞKİLATLARINI BUGÜN KEŞKE CANLANDIRABİLSEK”

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun da ahiliğin önemini anlatırken, “Ahimizle birlikte esnafımızı geziyoruz. Bugün de Ahilik Haftası kapsamında esnaflarımızı dolaşıyoruz, isteklerini ve sorunlarını dinliyoruz. Madde ve mananın en uyumlu geldiği ocaklar Ahim ocakları. Şimdiki esnaf teşkilatlarıdır. Bunlar tabii sadece satış ile ilgili değil. Ahilikte bir söz vardır; ‘muhtaç durumda olsan bile başkasına yardım et’ diye. Ahilik teşkilatlarını bugün keşke canlandırabilsek. Ahilik Kültürünü ve maneviyatını aktarabilsek.” dedi.

“EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİSİNİN DE EĞİTİMSİZLİK”

Esnafların en büyük problemlerinden birisinin de eğitimsizlik olduğunu belirten Altun, “Eskiden veya babadan kalma yöntemlerle satışlar olmuyor. Satış tekniklerinin öğrenilmesi lazım. Büyük firmalar bunu yapabiliyor. Kendi elemanlarına çeşitli eğitimler verebiliyor. Küçük esnafımız bunu gerçekleştiremiyor. Neden yapamıyor? Hem maddi yönden bu problem yaşanıyor ve hemen hemen yüzde 70’i dükkânında yalnız çalışıyor. Çalıştığı için de dükkânını bırakamıyor. İlerleyen yıllarda üniversitemiz ile işbirliği yapmayı düşünüyoruz. Esnafımıza satış teknikleri müşteri karşılama, mal satma, satış sonrası hizmet gibi konularda eğitimler verilmesi çok önemli. Özellikle satış sonrası hizmet çok önemli tüketici kanunu 1995 yılından bu yana yürürlükte ve birçok esnafımızın bu durumdan haberi yok. Ama bu kanun yürürlükte. Bir şikâyet olduğu zaman Tüketici Hakem Heyeti olarak bu konuda karar veriyoruz. Birçok esnafta ‘bunu ben yapmadım, al git nereye gidersen git’ diyebiliyor. Böyle bir şey yok. İnşallah esnafımıza bu konularda eğitim vereceğiz. Esnafımız zamana uyumlu olacak. Ticaret odaları veya esnaf odaları sadece aidat toplayan kuruluşlar olmamalı.  ‘Ticaret odaları benden sadece aidat alıyor. Başka bir şey yapmıyorlar’ diyorlar ben de bunları söyleyenlere ‘siz Ticaret Odalarından her hangi bir şey istediğiniz mi?’ diye ama ‘hayır’ yanıtını alıyorum. Bunun istenmesi lazım ki yerine getirilsin.”  Dedi.

“YÜZYILLARDAN BERİ GELEN AHİLİK GELENEĞİ”

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış; “Yüzyıllardan beri gelen Ahilik geleneğini halen daha yaşatmaya devam ediyoruz. Bu yılın Ahisi Fikret Üstev’i tebrik ediyoruz. Çok isabetli bir karar oldu. Ahilik Kültürünün biraz daha üstüne düşülmesi lazım hem bakanlıklar hem de ticaret odalarıyla birlikte. Çünkü Ahilik sadece esnaflık ile ilgili bir şey değil. Toplumun dinamiklerinden biri olan bir teşkilat. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha detaylı çalışmalarının olacağını umuyoruz. Ziyaretlerinden dolayı Başkanlarımıza ve Ahimize, Ali Paşa Esnafları olarak teşekkür ederiz.”

“ESNAFLAR BELLİ BİR EĞİTİMDEN GEÇİRİLİRSE DAHA İYİ OLUR”

Sanış da esnafların eğitimden geçmesi gerektiğini belirterek, “Esnafların eğitimden geçilerek, herkesin köşe başında dükkân açması hem ticaret çeşitliliğini öldürüyor ve hem de piyasa şartlarını öldürüyor. Esnaflar belli bir eğitimden geçirilirse daha iyi olur. Avrupa’da bu var. İstediğiniz her köşe başında dükkân açamıyorsunuz. Örneğin Türkiye çağında ünlü olan Hotiç firması Paris’te dükkân açmaya gittiğinde ‘hayır burada değil, başka bir yerde açabilirsin’ şeklinde cevap almıştır. Bu tarz çalışmalar yapılırsa gelen esnaf yaşayacaktır. Dip dibe olduğu zaman bu sefer sıkıntılar yaşanıyor. Bunun altının doldurulması gerekiyor.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.