“Kıran – kırana güreş izledik”

656'ncı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde zafere ulaşarak altın kemerin sahibi olan İsmail Balaban, memleketine dönmeden önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656'ncı Kırkpınar'da son 10-15 yılın en nitelikli güreşlerinin ortaya konduğunu ifade etti.

“Kıran – kırana güreş izledik”

656'ncı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde zafere ulaşarak altın kemerin sahibi olan İsmail Balaban, memleketine dönmeden önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656'ncı Kırkpınar'da son 10-15 yılın en nitelikli güreşlerinin ortaya konduğunu ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Temmuz 2017 Salı 10:13
“Kıran – kırana güreş izledik”

    656'ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde rakibi Orhan Okulu'yu yenerek, altın kemerin sahibi olan İsmail Balaban, memleketine dönmeden önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı ziyaret etti. Başkanlık Makamında gerçekleştirilen ziyarette Başkan Gürkan, 656'ncı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin son 10-15 yılın en nitelikli güreşlerine ev sahipliği yaptığını belirtti. 
''SON 10-15 YILIN EN NİTELİKLİ GÜREŞLERİ GERÇEKLEŞTİ''
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656'ncı Kırkpınar'da son 10-15 yılın en nitelikli güreşlerine ev sahipliği yapıldığını belirterek; 656'ncı Kırkpınar'da son 10-15 yılın en nitelikli güreşlerine ev sahipliği yaptık. Güreş seyircisinin hep özlediği, arzu ettiği kıran kırana güreşler gerçekleşti. Bu mücadeleyi bütün boylarda, bütün derecelerde gördük. Yağlı güreşlerin ruhuna ve felsefesine uygun: akıllarda en küçük bir şüphe dahi bırakmayacak bir nitelikte, kalitede tertemiz pırıl pırıl güreşler yapıldı.'' dedi.
 ''KIRKPINAR, HER PEHLİVANIN HAYALİ''
    Başkan Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin olimpiyat olduğunu ve güreş yapan her pehlivanın hayalinin burada çayıra çıkmak olduğunu belirterek; “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan; yağlı güreşlerin olimpiyatı olan Kırkpınar; Kırkpınar Çayırı ve Kırkpınar Başpehlivanı olmak yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, arzusu. İsmail Balaban dün bütün turlarda 6 tur güreş yaptı. Bütün turlarda puanla değil, yenerek kazandı. Kırkpınar'a çok yakışan güreşlerle çok yakışan bir başpehlivan oldu. Türkiye'nin başpehlivanı oldu. İnşallah temennimiz odur ki; bu başarısını sürdürür, bu çalışmasını sürdürür ve altın kemeri; cuma günü Seyfettin Selim' e ağalık altın kemerini ebedi olarak taktığım gibi, belediye başkanlığım dönemimde İsmail Balaban'a altın kemeri ebedi sahibi olarak takarım.” dedi. 
    ''REKORDAN DOLAYI GURURLUYUZ, AMA…''
    Her yıl kayıt yaptıran pehlivanların arttığını bununla gurur duyduklarını söyleyen ancak bir disipline sokulması gerektiğini söyleyen Başkan Gürkan; “Göreve geldiğimizde 1924 pehlivan ile başlamıştık. Geçen yıl pehlivan sayısı 1969 oldu. Bu yıl 2200 pehlivan Kırkpınar'a katıldı. Bununla gurur duyuyoruz ama şunu da tartışmamız gerekiyor; yıl içerisinde hiçbir performans göstermeyen, başarılı olamayan pehlivan Kırkpınar Çayırı'na çıkmalı mı çıkmamalı mı? Çünkü o Forvetbet zaman biz güreşleri yarım saate sığdırmak zorunda kalıyoruz. Puanlamayı 5 dakikaya sığdırmak zorunda kalıyoruz. Oysa bu yıl izlediğimiz gibi bazen ben hatta bir ara Sayın Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a espri yaptım; korkarım başpehlivanlık güreşi bitecek ama başaltı güreşi bitmeyecek. O kadar uzadı ki. Şimdi o zaman bizim Kırkpınar ve Türkiye'deki yağlı güreşlere bazı kısımlarına yeni bir şekil vermemiz, disipline etmemiz gerekiyor. Ama bu yağlı güreşin oyununa, ruhuna, felsefesine, geleneklerine dokunmamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.   
    ''TARİH ÇAKIŞMALARININ ÖNLENMESİ GEREKİYOR''
    Öncelikle büyük güreşlerin tarih çakışmalarının önlenmesi gerektiğini belirten Başkan Gürkan; “Yıl içerisinde 120 ile 150 arasında güreş yapılıyor. Bu güreşlerin yüzde 80'inden fazlasını belediyeler yapıyor. O halde yeni kurmuş olduğumuz Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği'yle öncelikle büyük güreşlerin tarih çakışmalarını önlememiz gerekiyor. Onların tarihlerini farklı farklı kurmamız gerekiyor ki, pehlivanlar da oraya hazırlanabilsin, hakemler hazırlanabilsin. Ve akabinde yıl içerisinde pehlivanlarımızın tüm boylarda katıldıkları güreşlerin istatistiklerini tutmamız gerekiyor. Onları derecelendirmemiz gerekiyor. Kim kaç güreşte ne kadar başarılı olmuş ne kadar kürsü yapmış, kaç tur atlamış, kaç yenilgi almış, kaç kez yenmiş? Ve sonuç itibari ile bunların tümünü yağlı güreşin olimpiyatı olan Kırkpınar'da da sonucunu görmemiz gerekiyor. Ben İsmail Balaban'ı tekrar kutluyorum. Allah güç kuvvet versin, Allah derman versin. Başarıları daim olsun. Altın kemerin de ebedi sahibi olsun.” dedi. 
    ''ALTIN KEMERİN EBEDİ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUM''
    Altın kemeri göğüsleyen İsmail Balaban ise, bundan sonraki hedefinin 3 yıl üst üste birinci olarak altın kemerin ebedi sahibi olmak olduğunu belirterek; “2013 yılında başpehlivanlık kategorisine çıktım. 2013 yılından beri Er Meydanı'nda savaştım. Geçtiğimiz yıl bir haksızlık oldu. Bunu bütün Türkiye gördü. İlahi adalete güveniyoruz, inanıyoruz. Bu yıl bileğimizin hakkıyla birinci olduk. Bunun için çok mutluyuz, gururluyuz. Sevenlerime, Antalyalılara kemerimi armağan ediyorum. İnşallah bundan sonraki hedefimiz 3 yıl üst üste birinci olarak deneme bonusu veren siteler altın kemerin ebedi sahibi olmak. Bunun için çalışmalarımıza en iyi şekilde devam edeceğiz. Buraya kendimize güvenerek, inanarak gelmiştik. Hedefimiz altın kemeri kuşanmaktı. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yaptık ve hedefimize ulaştık.” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.