Şu özdeyişi takvimde gördüm ve sevdim. Aktarıyorum:

“Giysilerini kendilerinin en önemli yanı sayanlar genellikle elbiselerinden daha değerli değildirler.” Willam Hazlit

Giyinmek bir gereksinim mi? Yoksa hava atma aracı mı, Yoksa moda mı?...

Bu sorulara yanıt bulmak çok zor olsa gerek. Çünkü bu kişilere göre değişen bir olgu. Zamana göre de değişir. Ayrıca da bireyseldir.

Bana soracak olursanız; abartılı ve göz kamaştırıcı giysileri tercih etmem. Doğal olmaktan, doğal görünmekten yanayım. Bu, pejmürde giyinelim, anlamına gelmez. Giysilerde de temizlik ön planda gelir, gelmelidir kanısındayım. Yakışmalıdır da, abartıya kaçmadan…

Kişilik güzelliğinde, iç ve dış bütünleşmesi, bunun giysilerle tamamlanması öncelikli olmalı, sırıtmamalıdır.

Makyaj ve dekolte giyinmek…Kişi kendine yakıştırıyor ve rahat edebiliyorsa sorun yok diyeceğim ama; bunu söylemek dünyanın bir çok yerinde olası değil, sanıyorum.

Örnek vermek mümkün. Bir zamanlar yırtık elbiseler giymek çok ayıptı. Yamalı giymek normaldi. Son günlerde yırtık pantolonların moda olacağı aklımızın ucundan bile geçmemişti. Mini etek, tesettür için de aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyor insan.

Görüntü güzelliği geçicidir. Bir süre sonra cazibesini yitirir. Oysa kişilik güzelliği kalıcıdır. Şu boşanmaların nedenleri bir araştırılsa, söylediklerimin de varlığı ortaya çıkacaktır. Göz dolduran giysilere rağmen takıntılar da öyle kanımca. Burada algıların yanılgısı söz konusudur. Pek uygun değil ama, derler ya:”Eşeğe altın semer taksan, yine eşektir”

Yine de en doğrusu insanın rahat edeceği gibi giyinmesi en doğal olanıdır. Başka bir deyişle; her insan istediği gibi giyinmelidir. Ancak gelenekler, görenekler, toplumun yapısı ve özelliklerini de göz ardı etmek ya da hiçe saymak rahatsız edicidir. Yine derler ya; “Moda, yakışanı giymektir”

Özetle: de bir eğitim işidir. Bir eğitimciye sormuşlar: “Çocuğumun eğitimine ve zaman başlayayım”

Eğitimci Çocuğunuz kaç yaşında? Demiş

Bir yaşında yanıtını alınca.Bir yıl geç kalmışsınız diye, soruyu yanıtlamış.

Eğitim önemiyle ilgili sözü de aynı takvimde görmüştüm.

Diyor ki: “Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı,Türk iktisadiyatı, Türk şiiri ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir.-- Atatürk”

Bilmiyorum anlayan anlar işte. Zaten : “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul-zurna az.”

ESİNTİ

Dört dörtlük bir esinti gibi

Caddelerimden geçiyor

Çok zaman

Durak durak oluyorum öylece

Bir önceki duraktan hep

Bir taşıta atlıor

Yürek biçiminde

Bu güzellik kim esiyorum

Kim bu güzellik diyorum

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.