GÖREVİMİZ ÜLKEMİZİ TARIM ÜLKESİ YAPMAK

14 Mayıs Çiftçi Bayramı nedeniyle Edirne Ziraat Odası’nda bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz “Görevimiz ülkemizi tarım ülkesi yapmaktır. Çünkü tarım 21. Yüzyılın en önemli meselesidir.” Dedi.

GÖREVİMİZ ÜLKEMİZİ TARIM ÜLKESİ YAPMAK

14 Mayıs Çiftçi Bayramı nedeniyle Edirne Ziraat Odası’nda bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz “Görevimiz ülkemizi tarım ülkesi yapmaktır. Çünkü tarım 21. Yüzyılın en önemli meselesidir.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mayıs 2018 Salı 09:06
GÖREVİMİZ ÜLKEMİZİ TARIM ÜLKESİ YAPMAK

14 Mayıs Çiftçi Bayramı nedeniyle açıklama yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “ 1-2 milyar insanın açlık sorunu yaşadığı dünyamızda tarım her geçen gün daha da hayati bir önem kazanmaktadır.

 Dört mevsimin yaşandığı bu güzel ülkemiz ise Avrupa’nın bahçesi olmaya adaydır. Ancak tarım sorunları çözümlenmemiştir.

 Kendi kendine yeten bir ülkeyken hem bitkisel, hem hayvansal ürünleri ithal ediyoruz.

 Dolayısıyla tarım ülkesi yolundan çıkmış durumdayız. Halbuki tarımsal potansiyeli en yüksek ülkelerden biriyiz. Görevimiz ülkemizi tarım ülkesi yapmaktır. Çünkü tarım 21. Yüzyılın en önemli meselesidir. Tarımsal sorunların birçoğu kağıt üzerinde çözülmeye çalışılmaktadır. Prim sistemi ise böyle devam ederse hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Çünkü primin amacı dünya piyasaları arasındaki farkı kapatmaktadır.

 Buğdayın ve ayçiçeğinin çok mu az mı ekileceğini planlamaktadır. Fakat ürünlerimizi sattıktan sonra değil yeni mahsulü ektikten sonra hatta hasadı geldiğinde elimize geçen  bu prim destekleriyle  bunun  ne kadar başarılı olacağı ortadadır. Mazot gübre desteği de ilk açıklandığı zamanki yüzde 35 oranı değil de yüzde 5’e gelmektedir.  Olması gerekenler arazilerin toplulaştırılması desteklemelerin bir düzene girmesi primin ürünün ekiminden önce miktarının belirlenmesi ve ürün satışından sonra belirlenecek bir sürede verilmesi, mazot gübre desteğinin ilk uygulamasındaki %35 oranının uygulanması ve tabii ki ülkemizde bir ürünün bolca bulunduğu bir dönemde ithal edilmemesi  tüm bunlar olmayınca görüyoruz çiftçiler iflas ediyor borçlarını ödeyemiyor, 5’e mal edip 4’e satıyor.

 İlimizde ayçiçeği üretimi ülke üretiminin yüzde 25’ini kapsamaktadır. Eğer bu problemler siyasi arenada mevcut iktidar tarafından halen göz önüne alınıp onarılmazsa ve bölgemiz halkı oy sebebiyle cezalandırılırsa, petrolden sonra en çok döviz ödediğim  yağlık bitkiler ve ham yağlar olmaya devam edecektir. Bunu da ithal eden Korsarsıyumlar sizler tarafından araştırılıp halkın bilgilendirilmesinde bize destek ve yardımcı olmanızı temenni ediyoruz.” Dedi.

 “EDİRNE İLİMİZ ÇELTİK ÜRETİMİNDE YÜZDE 50’SİNİ ÜRETMEKTEDİR”

 Edirne ilimiz çeltik üretiminde yüzde 50’sini üretmektedir diye konuşmasına devam eden Cengiz Yorulmaz “Bu üretim her yıl artmasına rağmen bu ürünün de sıkıntıları büyüktür. Çeltik hasadı dönemi çeltik  veya pirinç  ithal edilmektedir. Dünyanın en kaliteli çeltiğini üreten halkımız maalesef ki bu ürünü tüketemiyor GDO’lu mallar yerli malımız gibi halkımıza yediriliyor.

 Marmara bölgesi ülke buğday üretiminin %5’ine tekabül edilmesine rağmen üretimin%24’ünü karşılamaktadır Bu da bölge çiftçisinin üretimde kullandığı teknolojinin seviyesini ve ülke toprağının birinci derecede korunduğunu  göstermektedir.

 Mevcut siyasi iktidarın 16 yılda desteklemelerde reform adı altında yaptığı değişikliklerle 2018 yılı itibariyle alacağımız mazot, gübre desteği dekara 2,5 litre mazota karşılık geliyor. desteklemelerde istikrarlı, kararlı uzun vadeli, sivil toplum örgütleriyle bağlantılı, tarıma dayalı sanayiyi değil üreten kesimi destekleyen yeni bir model oluşturulmalıdır.

 Dünyanın her tarafında tarımsal üretim yaparak, insanlığın ihtiyaç duyduğu  gıda üretimi gerçekleştiren  çiftçilik mesleğinin toplum için taşıdığı önemin ortaya konulması hedeflenmelidir.

 Büyük zenginler, holdingleşmiş tarım işletmeleri  yaratmak  yerine , ülke iç tüketimi desteklenmeli ,ulusal parlara ihracat teşvik edilmeli Cumhuriyet kazanımları  dinamik  haline getirilmeli efendinin hakkı verilmelidir” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.