“İSTİKLAL MARŞI RUHU YAŞATILMALI!”

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıldönümü nedeniyle Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış töreninde konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, “Yeni nesillere, öğrencilerimize İstiklal Marşı ruhunu aktarmamız lazım.” ifadelerini kullanırken; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, “İstiklal Marşı ruhu çok önemli, o ruhu yaşatmak çok önemli.” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI RUHU YAŞATILMALI!”

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıldönümü nedeniyle Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış töreninde konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, “Yeni nesillere, öğrencilerimize İstiklal Marşı ruhunu aktarmamız lazım.” ifadelerini kullanırken; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, “İstiklal Marşı ruhu çok önemli, o ruhu yaşatmak çok önemli.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Mart 2021 Cumartesi 06:02
“İSTİKLAL MARŞI RUHU YAŞATILMALI!”

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı Uluslararası Sempozyumu; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu işbirliğinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumun dün düzenlenen açılış törenine; Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, rektör yardımcıları, öğretim görevlileri ve davetliler katılım gösterdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektör Yardımcısı, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde mini bir konser veren Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası adeta kulakların pasını sildi.

ÇETİN: “BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ, İSTİKLAL MARŞIMIZLA DESTANSI BİR ÜSLUPLA İFADE EDİLMİŞTİR”

Programın açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, “Milli mücadele, topyekun bir mücadele olup dünyadaki en nadir savaşlardan biri olma özelliğine sahiptir. Bu mücadele sonrasında kazanılan zafer ile bağımsız yeni Türkiye devleti, dünya devletleri arasındaki onurlu yerini almıştır. Milletimizin verdiği bağımsızlık mücadelesinde hissettiği duygu ve düşünceler, bugün kabulünün 100'üncü yıldönümünü kutladığımız İstiklal Marşımızla destansı bir üslupla ifade edilmiştir. Milletimizin vatan sevgisini, bağımsız yaşama kararlılığını abideleştiren, bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımız ülke topraklarımızın büyük bir bölümünü işgal altında olduğu bir dönemde Gazi Meclisimiz tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilmiştir. Ümitsiz görülen günlerde İstiklal Marşının mısraları Türk halkının imanını bir kat daha da arttırmıştır. Mehmet Akif her mısrasını inanarak yazmıştır. Şair Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı yazmak suretiyle İstiklal Harbimizin manevi cephesinde savaşan kahramanlardan birisidir. O aynı zamanda milli mücadele ve Cumhuriyetin ilk yıllarının en önemli hatiplerindendir. Milli Mücadeledeki söylev ve eserlerinde Türk halkına yol gösterici olmuştur.” dedi. 

ÇETİN: “O RUHU YENİ NESİLLERE AKTARMAMIZ LAZIM”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise, “Aslında Mehmet Akif'te bugün de bizi heyecanlandıran ne vardı ona bakmak lazım. Hep ruhtan bahsediyoruz. Öyle bir ruh ki, mecliste her defasında okunduğunda müthiş bir coşku uyandırmış. Cumhuriyetin ilanından sonra en çok meclisi heyecanlandırmış, adeta herkesin hislerine tercüman olmuş. Bugün de bizim aynı hassasiyeti duymamız lazım. O alçaklar yurdumuza uğrayan, yine yurdumuza uğramak istiyorlar. Aynı şekilde ülkemiz çevrelenmiş, bugün milli devletler tehdit olarak görülüyor. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Vatanımız, ulusumuz çok kıymetli. Edirne'nin tarihine bile baksanız, buradaki verilen mücadele anlatmakla bitmez. Yeni nesillere, öğrencilerimize bu ruhu aktarmamız lazım. Başka şansımız, vatanımız yok.” ifadelerini kullandı.

TABAKOĞLU: “O RUHU YAŞATMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstiklal Marşı ruhunu yaşatmanın çok önemli olduğunu belirterek, “Mehmet Akif için Edirne aslında çok önemliydi. Bugün Kosova sınırları içerisinden göçen bir ailenin evladı, yani Balkanlar'ın evladı olan Mehmet Akif'in memuriyet hayatındaki ilk görev yeri Edirne'dir. Şehrimizde 2 yıl ikamet etmiş ve müfettişlik görevi yapmıştır. Mehmet Akif'in Edirne'deyken yazdığı 6 şiir, onun sanat hayatının başlangıcı açısından oldukça önemli karineler taşır. Akif'in şehrimize ikinci gelişi daha fazla manevi değer taşır. 25 Kasım 1922'de, yani Edirne'nin kurtuluşunda şehrimize gelen ilk milletvekillerindendir Akif. Trakya Üniversitesi büyük münevver, mütefekkir ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un adını, Eğitim Fakültemizin adında yaşatıyoruz. Nasıl bir dönemdi? Gerçekten çok acı bir dönemdi.  O ruh çok önemli, o ruhu yaşatmak çok önemli. Mehmet Akif'in aziz hatırasını tekrar tekrar anlatmak çok önemli. Bu aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bağımsızlık bildirgesi olmuştur ve aslında milletimizin bir mutabakat metni olmuştur.” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından davetliler ‘Kabulünün 100'üncü Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy' sergisindeki eserleri inceledi ve açılış programı sona erdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.